Kyjov - V období nouzového stavu funguje podnik tak jako jiné restaurace v omezeném režimu, pouze přes výdejní okno, jídlo si zákazníci odnesou s sebou. Bistro Vandal Fries na Svatoborské ulici blízko centra otevřelo teprve před čtyřmi měsíci, ale svou klientelu si už našlo. „Otec myšlenky“ podniku a spolumajiteli bistra Vandal Fries Radim Nováček nám odpověděl na několik otázek. 
 
Proč by se lidé měli zastavit ve Vandal Fries? Co nabízíte?
Je to moderní nové bistro s netradičním sortimentem zaměřeným na belgické hranolky, což jsou hranolky připravované z čerstvých brambor speciální odrůdy. Postup je takový, aby se dosáhlo co nejlepší kvality a chuti. Zákazníci si hranolky můžou dát s dipem, různými typy omáček, s praženou slaninou, masovou směsí nebo ve vegetariánské variantě. 
 Přijdou si na své i celiaci, kteří dodržují bezlepkovou dietu? 
 Určitě, na zahuštění používáme bezlepkovou mouku, žádné naše jídlo neobsahuje lepek. 
 Tatarskou omáčku, čedarovou, česnekovou a další dipy si připravujete sami? 
 Veškeré omáčky si tady připravujeme ze základních čerstvých surovin, rozhodně nejde o nějaké kupované polotovary. Sortiment doplňuje i burgur, domácí máslová bulka nebo tortilla plněná trhaným vepřovým masem a v poslední době oblíbená kuřecí křidýlka s barbecue omáčkou, japonskou TERIYAKI marinádou a v dalších úpravách. 
 Používáte na dochucení bylinky? 
 Sekáme do pokrmů čerstvé bylinky, především zelenou kadeřavou petržel a jarní cibulku. Chystáme spolupráci se zdejší kyjovskou firmou, která pěstuje bylinky novou moderní metodou aquaponie. (Aquaponie spojuje chov ryb s pěstováním plodin a nepoužívá žádná umělá hnojiva, pozn. red.) 
 Nabízíte k hranolkům například hummus. Z čeho získává svou narůžovělou barvu? 
 Jde o klasicky připravovaný humus z cizrny, oleje a dalších ingrediencí. Růžovou barvu tomu dodává červená řepa. 
 V jakých obalech si zákazníci menu odnesou? 
 Používáme menuboxy, které se vyrábějí z cukrové třtiny. Vidličky a napichovátka jsou dřevěné. Jejich cena je sice vyšší, ale obsahují minimum plastů. Kornouty dvou velikostí objednáváme z ekologicky likvidovatelného kartonu. Inspirovali jsme se v německém fastfoodu podobného zaměření, kde se ekologické hledisko bere velice vážně. 
 Proč jste se pustil do podnikání v Kyjově?  
To přesně nevím. (úsměv) Chtěl jsem přinést nový gastronomický koncept, žiju v Kyjově, a když se naskytla příležitost prostor blízko náměstí, tak jsem do toho šel. Doufám, že s novou nabídkou kvalitních hranolek, netradičních přísad a dalších specialit lidi oslovíme a najdou si k nám cestu i v této nepříznivé době. 
 
 
Žádné komentáře:
Okomentovat