neděle 24. června 2018

Trochu poesie do života… Nerudovy verše u chodníku

Kyjov - Je to už 140 let, co byla vydána básnická sbírka Jana Nerudy Písně kosmické. Ve své době se novinář, fejetonista a básník zajímal o astronomii a ani z dnešního pohledu prý verše, které oslavují lidského ducha a jeho objevitelskou činnost, neobsahují věcné chyby. Možná by autora potěšilo, že ty nejznámější z nich mají obyvatelé Nerudovy ulice v Kyjově denně na očích…

Verše Jana Nerudy ulici, která nese jméno autora, sluší...
Koncem dubna v rámci projektu Lipová ratolest byly upraveny předzahrádky v části Nerudovy ulice, která je nejrušnější komunikací v celém městě. Byly zde vysazeny stromy, zelené stěny z habrů, květiny, trávníky, byl doplněn nový mobiliář – lavičky a stojany na kola. Ulici změny prospěly a kolemjdoucí je oceňovali. Podle projektu Lukáše Lattenberga a Daniela Matějky chyběly ještě kovové cedule s prořezaným číslem popisným a verši Jana Nerudy, po kterém je ulice pojmenována.

„Naším krédem je, že každé místo si zaslouží úctu a snažíme se tomu dát i něco navíc, takže to propojení názvu ulice po slavném básníkovi s jeho známými verši se nabízelo,“ vysvětlil spoluautor projektu, absolvent zahradnické fakulty v Lednici, Lukáš Lattenberg ze Skoronic. „Celé své dětství jsem prožil v zámeckém parku v Miloticích u Kyjova, kde můj otec pracoval jako vedoucí zahradník. Není tedy divu, že jsem se, formován tímto prostředím, již v útlém věku rozhodl zasvětit svůj život stejnému oboru jako on,“ dočteme se na webových stránkách pětatřicetiletého inženýra.

V návaznosti na dlouholetou spolupráci s kolegou Danielem Matějkou Lukáš Lattenberg založil projekční studio Ateliér per partes. V minulosti tato dvojice například projektovala úpravu okolí cyklostezky Mutěnky, která vede z Kyjova do Mutěnic. „Mobiliář, lavičky a informační tabule jsou na svém místě, ale ostatní úpravy se realizují postupně,“ přibližuje Lattenberg. Ateliér má celorepublikovou působnost, ale nejvíce projektů vzniklo na jižní Moravě. Jedním z nich je úprava památníku internačního tábora ve Svatobořiccích-Mistříně nebo realizace zeleně v projektu náměstíčka před budovou gymnázia v Kyjově, na kterém se v současné době pracuje. Významnou akcí byla i spolupráce na obnově zámeckého parku v Lednici.

V současné době je projekt na Nerudově ulici v Kyjově hotový, poblíž chodníku je instalováno jedenáct kovových tabulí s verši autora, po němž je ulice pojmenována. Některé verše jsou notoricky známé a člověk si vybaví i slavné scény z filmu, kde se rýmy klasika staly kamenem úrazu a zdrojem vtipných situací. Například slovo „hrdobec“ zpopularizoval film „Marečku, podejte mi pero!“. A první sloky básně Jak lvové bijem o mříže, odkud tento zkomolený tvar jednotného čísla pochází (správně „hrdobce“ - hrdý člověk), si mnozí z nás pamatují z čítanek. A možná se nám vybaví i jiné vzpomínky z dětství nebo dostaneme chuť si přečíst další básně nebo dokonce sami nějakou báseň napíšeme… V každém případě umístění literárního díla do veřejného prostoru je originální nápad.

Zajímavostí je, že se výtisk Písní kosmických v českém a anglickém jazyce dostal díky americkému astronautu Andrew Feustelovi v roce 2009 do vesmíru. Matka astronautovy manželky je Češka pocházející ze Znojma.


















Žádné komentáře:

Okomentovat