neděle 10. června 2018

Pěvecký sbor Carmina Vocum pozval své jmenovce

Kyjov - Tři smíšené pěvecké sbory se shodným názvem Carmina Vocum učinkovaly v Kyjově. Jeden přijel z Prahy, druhý ze Slovenska, z města Zlaté Moravce, třetí byl místní. Bylo to už jejich třetí společné setkání.

„To, že soubory mají stejný název jako ten kyjovský, není samozřejmě náhoda,“ potvrdil sbormistr Carmina Vocum Kyjov Mario Kudela. Kontakt na své „jmenovce“ nalezli na internetu a během následných let se ze seznámení vyvinula přátelská spolupráce. „Nejdříve jsme se spojili se sborem z Prahy a před třemi lety jsme poprvé společně zpívali v našem hlavním městě,“ řekl Kudela. „Potom jsme oslovili kolegy ze Zlatých Moravců a loni jsme s pražským sborem navštívili společně Slovensko. Teď jsme na řadě my, pořádáme mezinárodní koncert v Kyjově. Je nás dohromady asi devadesát zpěváků, takže závěrečná skladba Missa Festiva Johna Leavitta zazní v tomto plném obsazení,“ dodal sbormistr před vystoupením. Hned po svém pátečním příjezdu sbory učinkovaly v rámci Noci kostelů v kostele Nanebevzetí panny Marie v Kyjově. 

Sbormistryně Zuzana Hudecová ze Slovenska řídila svůj sbor v historickém kostýmu.
Carmina Vocum ze Zlatých Moravců má 24 členů, pod vedením Z. Hudecové funguje 11 let.

 Latinské slovní spojení CARMINA VOCUM se překládá jako „zpěvy písní". „Carmina Vocum v Kyjově působí od roku 1999, takže příští rok to bude dvacet let, co se tady v Kyjově snažíme povznést kulturu sborového zpěvu. Přede mnou na tomto poli působili pan Máčel a pan Březina, vedli sbory mužské a ženské, já řídím pro změnu sbor smíšený,“ doplnil Mario Kudela. 

 Kyjovský sbor Carmina Vocum má 40 zpěváků. Sbormistr Mario Kudela pochází z hudební rodiny, vyučuje sólový zpěv a hru na varhany v ZUŠ. Kromě pěveckého sboru založil Komorní orchestr města Kyjova.
 Na koncertu zazněly například skladby J. S. Bacha, P. I. Čajkovského, A. Dvořáka, A. Vivaldiho, W. A. Mozarta, kyjovský sbor uvedl Nella Fantasia od současníka Ennia Morricone. Pražský sbor Carmina Vocum zazpíval v úpravě i lidové písně – slovenskou, moravskou, srbskou i japonskou. 

Pěvecký sbor Carmina Vocum byl založen v roce 1990 v městské části Praha 13. Má 25 členů. Sbormistryně Dragana Novaković pochází ze Srbska.

 „Považuji to za velmi dobrý nápad,“ řekl jeden z návštěvníků koncertu, „takovou akci zorganizovat. Sbory jsou si svým repertoárem i provedením blízké, přesto je ale každý z nich originální. Některé skladby jsem znal, jiné byly pro mne nové,“ zmínil milovník hudby. „Oslovily mne například temperamentní židovské zpěvy Šalom alejchem v podání sboru ze Zlatých Moravců a závěrečná mše Missa Festiva ve společném provedení všech tří souborů zněla impozantně. Jsem rád, že jsem přišel, i když mi čas sobotního večera moc nevyhovoval. Pozvánku jsem obdržel osobně den předtím na Noci kostelů. Myslím, že je škoda, že akce neměla větší propagaci, tak hodnotný program by si zasloužil větší účast,“ uzavřel  návštěvník hudební události.

Všechny tři sbory Carmina Vocum se sešly na scéně, aby zazpívaly Missa Festiva J. Leavitta.

(Článek vyšel v Novém Slovácku.)






Žádné komentáře:

Okomentovat