neděle 24. června 2018

Vinaři z Kyjovska hostili návštěvníky z celé republiky

Kyjov - Vydařený. Tak hodnotili čtvrtý ročník Otevřených sklepů Kyjovska návštěvníci, vinaři i pořadatelé. Akce startovala v sobotu 9. června ve 13 hodin. Do Kyjova v srdci Moravského Slovácka si v tento svátek zdejšího vína našli cestu lidé z celé republiky. 


Tato sympatická žena přijela na Otevřené sklepy Kyjovska až z Náchoda v Královéhradeckém kraji.
„Prodalo se 506 vstupenek, to je asi stejný počet jako v loňském roce,“ informoval vinař Stanislav Martinek z organizačního výboru s tím, že v předcházejících letech měla účast na akci vinařů Kyjovska vzestupnou tendenci. V předprodeji stála vstupenka 500 korun, později o stokorunu více. Vstupné zahrnovalo degustační skleničku a dva kupony v hodnotě 100 Kč na nákup vína, volnou 
Nikdy není dobré pít na prázdný žaludek…
degustaci nabízených vín, katalog vinařů a vinařství s mapkou. Na náměstí, v jeho blízkém okolí a v areálu Pod Šištótem bylo celkem 28 míst, stanovišť jednotlivých vinařů, kde se víno ochutnávalo. Nechyběly ani stánky s občerstvením a dobrou kávou. Většina návštěvníků trasu absolvovala procházkou, někteří to pojali stylově a využili možnosti svézt se do areálu sklepů Pod Šištótem koňským povozem. Tady byl připraven bohatý kulturní program. Vystoupil dětský folklorní soubor Kyjovánek a ženský folklorní soubor Tragačnice. Mužský sbor z Nětčic a mužský sbor ze Želetic se přesunovaly po městě a svým zpěvem vytvářely jedinečnou atmosféru typickou pro zdejší kraj. Ve večerních hodinách zahrála Pod Šištótem cimbálová muzika Pavla Růžičky. 


K vínu patří zpěv i krásné ženy… Zazpívaly Tragačnice.
 Akce nabízí možnost na jednom místě ochutnat ta nejlepší vína z kyjovského Slovácka. A to jak od drobných vinařů, pro které je vinařství životním koníčkem, až po zdejší renomovaná vinařství. Svůj stánek v areálu sklepů mělo například vinařství Josefa Dufka ze Svatobořic-Mistřína. „Máme tady patnáct vzorků, deset bílých, pět červených. Nejvíc se rozlévá Veltlínské zelené, pozdní sběr 2016 z panenské sklizně, to je hodně oblíbené. Taky Hibernal, pozdní sběr 2017, který je šampionem Mikulovských vinných trhů pro rok 2018 a chutná i Pálava, polosladká,“ přibližuje Zbyněk Náplava, technolog vinařství Dufek. Vinařství Josef Dufek bylo založeno v roce 2003 a předcházela mu více než stoletá tradice výroba vína v rodině Dufkových.

Malovinař Jan  Kahánek ve sklípku Pod Šištótem.
Své víno ve sklípku Pod Šištótem nabízel také například malovinař Jan Kahánek, který se této zálibě věnuje od sedmdesátých let, kdy se do Kyjova přiženil ze severní Moravy. S rozléváním vzorků mu pomáhala dcera Jana. „K práci kolem vinohradu a vína jsem byla vedena odmalinka,“ usmívá se mladá žena. Jan Kahánek byl u zrodu akce Otevřených sklepů. „Lidé sem do Kyjova přijíždějí z celé republiky. Z Vysočiny, ze severní Moravy, z Prahy, z Čech. Poznáte to i podle dialektu,“ říká.




„Přijeli jsme z východních Čech. Účastním se poprvé a jsem nadšená. O akci jsme se dozvěděli přes kamarády a pak jsem si to našli na internetu,“ přiblížila paní Zdena Makovská. „Zajímavá atmosféra, zajímaví lidi, příjemné počasí,“ zhodnotil návštěvník, který se představil jako Míla Henzl. Přicestoval s přáteli z Vysočiny od Havlíčkova Brodu. Spokojený byl i student Viktor z Brna, který se do Kyjova chystal už několik let, ale kvůli studijním povinnostem se mu to podařilo až letos.

Lokalita sklepů Pod Šištótem se brzy zaplnila návštěvníky.
„Předností akce je, že na jednom místě můžete ochutnat vína nejenom z Kyjova, ale z celého Kyjovska,“ podtrhl vinař a organizátor Stanislav Martinek. Kromě kyjovských vinařů (Šalša, Polášek, Zavrtálek, Kölbel a další) se v Kyjově prezentovali i vinaři z okolí (Vinařství Maňák, Žůřek, Vinařství Svoboda Žarošice, Rodinné vinařství Čevela Strážovice atd.). Vinařům přináší tato akce možnost získat nové zákazníky.

Vzorky ze svého rodinného vinařství zde představil například i Jiří Kolaja z Ježova, který se Otevřených sklepů Kyjovska rovněž účastní každoročně. Vinařství bylo založeno v roce 1991. V současné době vlastní necelý hektar vinic v okolí Ježova, Skalky a Žeravic.

„Jak jsem se lidí ptal, vládla všeobecná spokojenost. Každý kdo chtěl, si to svoje vínko našel...“ uzavřel Stanislav Martinek s tím, že příští ročník akce Otevřené sklepy Kyjovska se uskuteční v druhém červnovém týdnu.





























Žádné komentáře:

Okomentovat