neděle 3. června 2018

Galerii Doma „válcuje“ něžnost ze Zlína

Kyjov - Dvě autorky, Eva Vavrečková a Markéta Prokopová, ovládly prostory kyjovské galerie Doma. Obě mladé ženy vystudovaly Zlínskou soukromou vyšší odbornou školu umění. Podpořit je přišli jejich pedagogové, akademický sochař Radim Hanke, vedoucí oboru Grafická tvorba, uznávaný výtvarník Lubomír Jarcovják a pedagog oboru Užitá malba, malíř Pavel Preisner.

Eva Vavrečková vedle svého sochařského autoportrétu.


Autorkou sochařských portrétů je Eva Vavrečková (nar. 1983). „Zajímají mě lidé, jejich tváře, povaha a osudy, které tam vidím,“ říká ke své realistické tvorbě. Častým námětem její práce jsou děti, sama je maminkou dvou sourozenců předškolního věku. „Děti si nafotím, protože neposedí, poměřím, vymodeluju z hlíny, udělám sádrovou formu, do které odleju odlitek, a formu pak osekám, takže se zničí. Zřídka používám silikonovou formu, která se dá použít opakovaně,“ popsala svou techniku sochařka.




 Mezi vystavenými pracemi najdeme i model hlavy učitele, u kterého sochařskou tvorbu studovala – akademického sochaře Radima Hankeho. „Eva je jedna z mých úplně nejlepších žaček, “ řekl na adresu pětatřicetileté sochařky Hanke. „Eva má naprosto výjimečný talent pozorovací. Portrét je dneska velmi úzká disciplína, kterou se moc lidí nezabývá. Proto si rozumíme, děláme podobný obor a komunikujeme spolu o tomto tématu. Myslím si, že takových talentů, kteří se rodí s tím, že to mají v sobě, je úplné minimum, takže mám radost, že někdo půjde dál touto cestou,“ říká Hanke. 
 
 Eva Vavrečková se svým učitelem sochařem Radimem Hanke.
Zlínský sochař a výtvarník Radim Hanke je autorem bronzové sochy sv. Jana Pavla II. stojící u bukovanské kaple, která byla slavnostně odhalena a požehnána právě před rokem. V současné době Hanke vystavuje ve zlínském zámku a pracuje na památníku obětem první světové války, který najde své místo na městském hřbitově ve Vyškově.

Markéta Prokopová (nar. 1976) se zabývá volnou grafikou. V galerii Doma vystavuje kresby tuší na papíře a kresby vodou se zapíjenou tuší. Jak říká, nejvíce ji inspiruje příroda a vztahy. „I když lidé na mých grafikách nefigurují, dojmy ze setkání tam nějakým způsobem přítomny jsou,“ přibližuje výtvarnice.

 Markéta Prokopová je autorkou výzdoby oken v kapli sv. Jana Pavla II. v Bukovanech. Její práce jsou velmi jemné, subtilní, působí až étericky. Vyjadřují její zájem o vše uvnitř i vně nás, o svět, který vnímáme vnitřně. 
Grafička Markéta Prokopová před galerií Doma.
 „Hodně času tráví péčí o zahradu a motivy přírody jsou na jejích pracích znát, někdy je i velmi konkrétní,“ doplňuje její učitel Lubomír Jarcovják. Sám se věnuje grafice, práci s papírem a knižní vazbě, práci v betonu, pískovci a kombinaci různých materiálů při tvorbě sochařských objektů. Lubomír Jarcovják je spoluautorem návrhu interiéru bukovanské kaple a autorem plastiky - siluety Ježíše Krista z dubového dřeva v kapli sv. Jana Pavla II. v Bukovanech. Již předtím vytvořil monumentální křížovou cestu v polích poblíž Bukovan. Nyní pracuje na pomníku padlým ve druhé světové válce, který bude stát v obci Kašava v okrese Zlín.

Výstavu uvedl pedagog Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění malíř Pavel Preisner. Obě autorky, Eva Vavrečková a Markéta Prokopová, se sochařstvím i volnou grafikou zabývají ve volném čase a věří, že se časem dopracují k tomu, že je jejich tvorba uživí a oni se svému oboru budou moci věnovat naplno.
Výstava nazvaná Stvořené v galerii Doma potrvá do 9. června.

Hudební vystoupení na vernisáži výstavy Milana „Lovce“ Bílovského z Kyjova a Mirka Černého ze Zlína.

 
Sochařské modely Evy Vavrečkové se doplňují s grafickými pracemi Markéty Prokopové na stěnách.

Častým námětem sochařské tvorby Evy Vavrečkové jsou malé děti.


Markéta Prokopová prezentovala svoje práce tuší. Inspiruje ji příroda.

Grafika Markéty Prokopové.


V galerii Doma. O výstavu "Zlíňáků" byl zájem.





Žádné komentáře:

Okomentovat