pátek 29. června 2018

Druhý ročník "otrlých básníků" - slam poetry v Kyjově vyhrál Košičan

Kyjov – Slovák Martin Helcman, mistr Slovenska ve slam poetry z roku 2017, poprvé zvítězil také v Česku, a to konkrétně v Kyjově. V kavárně Pražírna se v sobotu 2. června uskutečnil druhý ročník exhibičního vystoupení slamerů.

Pavel Oškrkaný jako moderátor i slamer.
Organizátor, moderátor i účastník akce Pavel Oškrkaný na úvod zopakoval tři základní pravidla: slamer musí prezentovat svůj vlastní text („čili žádný Mácha, Jirásek… nedejbože Erben“), tříminutový časový limit se na exhibiční klání nevztahuje („nikdo nikam nespěchá“) a slamer nesmí používat kostýmy ani rekvizity.
Přednes má být natolik sugestivní, aby dokázal zaujmout posluchače. Básnické texty jsou vtipné, otevřené, odvážné, hrají si s významovými i jazykovými paradoxy, provokují. Soutěž proběhla ve dvou kolech. V každém kole hodnotilo pět náhodně vybraných diváků ve škále bodů od jedné do deseti. Slameři si vylosovali pořadí, ve kterém vystupovali, a po přestávce se sled v zájmu fair play obrátil, ten kdo byl poslední, vystupoval jako první.
Jiří Juráň z Olomouce se umístil v Kyjově na druhém místě
Pavel Oškrkaný z Kunovic účinkoval v Kyjově už na premiérové akci slam poetry loni v říjnu, stejně jako další dva soutěžící, vícemistr České republiky Jří Juráň z Olomouce a Jan Binder ze Strážnice. Vítěz loňské kyjovské exhibice Jiří Juráň letos skončil druhý. „Je dobré, že vždy vyhraje někdo jiný,“ poznamenal k výsledku. Mezi slamery podle něj panuje velká přejícnost, u jiných soutěžních disciplín nezvyklá, a to i na kláních nejvyšší úrovně. „Tím, že tu nefunguje odborná porota, ale bodují náhodně vybraní diváci, je to hodnocení vždy subjektivní. Nikdy to není úplně fér, mnohdy se dočkáme překvapení, ale to je na tom právě fajn,“ myslí si Juráň, který pracuje jako psychoterapeut. Rád o životě, vztazích a lidech přemýšlí a ve své profesi se cítí užitečný. Ve svých slamech mluví například o tom, že svět ovládají polarity. Někdy ovšem chybí… „Máme úhel pravý, ale….“ Ve finále na mistrovství republiky v roce 2018 v Praze skončil třetí. „Na klání přišla tisícovka lidí a soutěžilo se o peněžitou odměnu, ale my jsme parta, slameři se mají fakt rádi, lidi se navzájem podporují, to nenajdete nikde jinde, “ dodává spokojeně.
Honza Binder ze Strážnice obsadil třetí místo.
Vícemistr regionálního kola slam poetry v Uherském Hradišti Honza Binder se umístil v Kyjově tentokrát na třetím místě. „Právě dokončuju školu a na poli literárním úspěšně stagnuju, i když některé nové texty jsem tu prezentoval,“ říká Binder s tím, že si je vědom, že jeho komplikovanější verše nedokáží oslovit tak široké spektrum publika. Nedávno absolvoval exhibiční vystoupení v Banské Bystrici. Rád cestuje, s partou kamarádů byl například v Albánii a střípky jeho zážitků najdeme v jeho poezii. 

Pavel Oškrkaný, na kterého v Kyjově zbyla čtvrtá příčka, má za sebou úspěch v Nitře. Zvítězil zde v březnovém exhibičním utkání ve slamu a také v divadelní improvizaci, které se rovněž věnuje. Je učitelem, vyučuje zeměpis a dějepis a už se velmi těší na blížící se prázdniny. Spravuje web Slamoviny, kde mapuje veškeré dění v oblasti slam poetry u nás.
Vítěz exhibičního utkání v Kyjově Slovák Martin Helcman.
Nejvíc sympatií diváků si získal pětadvacetiletý Martin Helcman, který pochází z východního Slovenska z Košic. Už sedm let žije v Brně, kde vystudoval farmacii. „ Napísal som a vlastným nákladom aj vydal zbierku básní O pálení,“ řekl Helcman, který si knížku také sám ilustroval. Tématem jeho jednoduchých úderných slamů je kritika společnosti, především nesnáší byrokracii, a u diváků zarezonovaly i verše reflektující jeho nástup do „pracovního procesu“. Jak se ukázalo, jeho měkká slovenština nebyla žádnou překážkou, možná právě naopak... Martin Helcman se stal vítězem vůbec prvního mistrovství Slovenska ve slam poetry, které se uskutečnilo loni v září v Banské Štiavnici. „Na Slovensku není slam poetry zdaleka tak silným fenoménem jako v Česku,“ přiznává Helcman, který se účastní soutěží asi tři roky.

A jaký byl názor diváků? „Líbilo se mi to moc,“ uvedla Nikol Patíková. která se zabývá scenáristikou, „dobře jsem se bavila a překvapila mě vysoká úroveň textů i mluveného projevu,“ zhodnotila soutěž. „Zároveň mě mrzí, že přišlo tak málo lidí. Kyjov bohužel (zatím) není zvyklý na literární akce,“ poznamenala. 

Poetry slamy začal jako první organizovat v polovině 80. let v Chicagu stavební dělník Marc Smith, dnes přezdívaný jako Slam Papi. Ze Spojených států se tento fenomén rozšířil po celém světě. U nás se objevuje poprvé v roce 2002. V poslední době narůstá počet měst v České republice, kde se konají akce slam poetry a přibývá i slamerů - interpretů, účinkujících, performujících básníků. Soutěž má organizovaný charakter, konají se regionální kola a Mistrovství Čeké republiky ve slam poetry.

Slameři. Zleva: Pavel Oškrkaný, Jiří Juráň, Martin Helcman a Jan Binder

















Žádné komentáře:

Okomentovat