sobota 19. září 2020

Nová knihovnička se stala terčem vandalů

Venkovní knihovničku v parku poblíž dětského hřiště otevřeli první zářijovou sobotu v Kyjově. Myšlenkou na toto dílo se spolek Kyjovské Slovácko v pohybu zabýval několik let. 

V roce 2018 vyhlásil výtvarnou soutěž na vzhled knihovničky. Ze sedmdesáti originálních návrhů vybrali nápad vytvořit knihovnu ve tvaru sovy. „Knihovnu vyrobil pan Jiří Robek se svým tatínkem z Dolních Bojanovic z dubového dřeva. Stála kolem 50 000 Kč. Finanční prostředky šly z projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Kyjovsku, který se mimo jiné zabývá i podporou čtenářské gramotnosti,“ sdělila Martina Urbancová z Kyjovského Slovácka v pohybu.

Knihovnička byla slavnostně otevřena na sobotní odpolední akci s bohatým doprovodným programem. Děti se mohly těšit na divadelní představení loutkového divadélka Vnouček a samy se aktivně zapojily v technických dílničkách, do malování a do různých soutěží o ceny. Městská knihovna zde měla svůj stánek zaměřený na trénink paměti. Do knihovničky dodala knihy různých žánrů, pro děti i dospělé. V nabídce jsou například regionálně zaměřené knihy kyjovského lékaře Jiřího Dunděry. Knížky jsou zde tak připraveny k půjčení každému zájemci a stejně tak může kdokoli do knihovny vložit knihu, kterou už doma nevyužije. Venkovní knihovnička funguje například v sousedním Kostelci, stojí uprostřed obce u autobusové zastávky.


Bohužel kyjovská knihovnička se bezprostředně po instalaci stala terčem vandalů, kteří vylomili horní dvířka s dekorací, a „sova“ tak přišla o levé oko a část zobáku. V lokalitě není městská kamera a blízké dětské hřiště s houpačkami se často stává místem, kde se v noci mládež posilněna alkoholem srocuje. „V sobotu dopoledne jsme knihovničku provizorně opravili, aby mohlo dojít ke slavnostnímu otevření. Hned v pondělí byla poškozená dvířka předána výrobci k opravě. Věříme, že bude knihovnička v „top“ stavu v nejbližších dnech,“ uzavírá Urbancová s tím, že o změně místa pro venkovní knihovničku zatím neuvažují.




Foto: archiv Kyjovského Slovácka v pohybu


Žádné komentáře:

Okomentovat