úterý 29. září 2020

Miroslav Bravenec spojuje a tvoří i po svém odchodu

Kyjov – Kolektivní výstavu k poctě svého přítele Miroslava Bravence z Čejče uspořádali jeho kolegové ze Střední školy uměleckých řemesel v Brně. V Galerii Doma tak do konce září představuje svá díla  osmnáct vystavujících, včetně Miroslava Bravence.

„Mirek byl dobrosrdečný člověk, ta jeho bezprostřednost, uvolněnost a křehkost vůči kolektivu a vůči lidem byla úžasná. Na Mirka vzpomínají všichni velice v dobrém. On byl opravdu prima,“ říká na adresu zesnulého umělce galerista Vladimír Jež. Miroslav Bravenec zemřel v roce 2011, ve věku 66 let. „V důchodu začal chodit i na naše vernisáže,“ dodává galerista a pochvaluje si účast a skvělou atmosféru při otevření výstavy Čejč – Brno – Čejč.
Bravenec začal z Čejče do Brna na uměleckou průmyslovku dojíždět v roce 1984. Působil zde jako pedagog oboru propagační grafika a oddělení výstavnictví. Předtím učil výtvarnou výchovu na Lidové škole umění v Kyjově. Jeho žáci dodnes vzpomínají na jeho svobodomyslný a velkorysý přístup k výuce, v době komunismu nevídaný. Svou hravost a spontaneitu vložil i do své poezie, básnickou sbírku nazval Když tě štípne brabenec. Grafik a malíř Miroslav Bravenec uspořádal víc než desítku samostatných výstav a účastnil se mnoha kolektivních výstav. Jak zmínil galerista Jež, příští výstavu by rádi věnovali výhradně jeho dílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat