sobota 19. září 2020

Batohy se školními pomůckami poputují do Afriky

Zatím mají první tři, ale pevně věří, že přibudou další. Řeč je o batůžcích se školními potřebami pro děti v africké Malawi, které možná takto obdrží svůj první hmatatelný dárek v životě. Dětské oddělení Městské knihovny Kyjov se zapojilo do akce, kterou pořádá charitativní organizace Mery´s Meals, a stalo se sběrným místem školních dárkových batohů.

„Maminky teď na začátku roku určitě protřídí školní pomůcky a společně s dětmi mohou připravit batůžek pro jejich vzdálené kamarády,“ říká Martina Hradilová z dětského oddělení knihovny. „Do batůžku je vhodné vložit psací potřeby, pastelky, sešity, pravítko, ořezávátko, gumu, pouzdro, z oblečení triko, kraťasy, sukni nebo šaty. Hodí se i zubní kartáček, zubní pasta, mýdlo.Máme připravené cedulky, které označí, zda je batoh určený dívce či chlapci. Myslím, že je to velice konkrétní pomoc a určitě se dostane k příjemci,“ dodává knihovnice.

Organizace Mary´s Meals pamatuje na ty nejchudší děti a spolu se vzděláním jim zajišťuje jedno jídlo denně. Díky tomu rodiny pošlou do školy například dívky, které by jinak zůstaly nevzdělané, nebo přijdou děti z ulice, které všechen čas věnovaly tomu, aby si sehnaly něco k jídlu. V současné době ve školní dny nasytí projekt milion dětí po celém světě. 

„Když máš hlad, tak nemůžeš přemýšlet,“ říká dívenka z indického slumu, která by si přála být lékařkou. Otec, jenž se o ni a její sourozence dříve staral, pobývá už půl roku v nemocnici.

Propagační videa Mary´s Meals napoví o situaci dětí, které často zůstanou po smrti rodičů bezprizorní, mnohem víc. „Akce byla původně určena do škol, ale rozhodli jsme se, že se naše knihovna jako instituce komunitního charakteru také zapojí,“ poznamenává Hradilová.

Za tento počin by si městská knihovna jistě zasloužila jedničku, však jí také návštěvníci mohou vystavit vysvědčení. Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky spolu s několika dalšími organizacemi dětským čtenářům nabízí možnost navštěvovanou knihovnu oznámkovat, a to hned z osmi předmětů. Na prvním místě je Chování knihovnic k dětem. Hodnotí se i výběr knih, časopisů a cédéček, snadnost orientace, otevírací doba, zařízení a vzhled knihovny a v Informatice spokojenost s počítači a službami knihovny přes internet. „Přáli bychom si, aby této možnosti zahrát si na učitele a oznámkovat naši knihovnu využilo co nejvíce dětí. Před dvěma lety, kdy se tato celostátní soutěž již konala, jsme dopadli docela dobře,“ usmívá se knihovnice.






Žádné komentáře:

Okomentovat