neděle 8. července 2018

Obchod v Čeložnicích znovu otevřel

Čeložnice - Udržet v malých obcích alespoň jeden obchod s potravinami či smíšeným zbožím je problém. Své o tom vědí i v Čeložnicích u Kyjova, obci se čtyřmi stovkami obyvatel. 
 
Známá dominanta Čeložnic.

Prodejnu potravin zde provozovala dle nájemní smlouvy společnost ROSA MARKET, která je výhradně českou společností, zabývá se distribucí potravin a drogistického zboží. „Koncem měsíce února 2018 bez jakéhokoli upozornění začali prodejnu vyklízet,“ uvedl starosta obce Čeložnice Jan Zbořil. „Když jsem volal na vedení společnosti, co se děje, odpověděli, že je provoz nerentabilní, a proto končí.“ V době uzavření obchodu obyvatelé Čeložnic museli jezdit nakupovat do sousedního Kostelce nebo do sedm a půl kilometrů vzdáleného Kyjova. To zvláště pro lidi vyššího věku nebylo vůbec jednoduché. Nákup se jim také díky jízdnému prodražoval. Nyní se ale nepříznivou situaci podařilo vyřešit. 

„Po dvouměsíční výpovědní lhůtě a vyvěšeném záměru o pronájmu se nám přihlásila zájemkyně z vedlejších Moravan. Zastupitelstvo obce rozhodlo o nulovém nájemném. Dále byly obcí Čeložnice zakoupeny a zapůjčeny dva mrazící pultové boxy v hodnotě 40 000 korun a jedna starší lednice. Takto jsme pomohli k novému obnovení prodejny,“ přiblížil starosta.
Letos poprvé vyhlásil Jihomoravský kraj dotační program na podporu vesnických prodejen. Je určen pro obce do 750 obyvatel. „O možnosti krajské dotace jsem věděl, ale protože již bylo vše dohodnuto, nebylo nutné žádat. Momentálně se provoz rozjíždí jen se základními potravinami,“ doplnil starosta Zbořil.

„Jsme moc rádi, že se provoz obchodu podařilo obnovit,“ potvrdila obyvatelka Čeložnic. „Šíře sortimentu zatím není moc veliká, ale zboží mají postupně doobjednávat. Koupíte tu čerstvé pečivo, uzeniny, nabídka minerálek a nápojů je překvapivě bohatá, dokonce se tu dají koupit konzervy pro kočky, ty jsou ale v porovnání s Kyjovem dražší. Výborné je, že tu seženete základní hygienické potřeby, třeba toaletní papír,“ směje se spokojeně žena.
„V době uzavření obchodu jsem slýchával od občanů, že je to hrozné jezdit pro každou věc, buď do Kostelce nebo do Kyjova. Bohužel, pokud by došlo znovu k uzavření prodejny, je jasné, že to nejvíce postihne občany důchodového věku,“ podotkl starosta Zbořil.

Žádné komentáře:

Okomentovat