sobota 28. července 2018

Oživlá historie. Tatíček Masaryk přijel do Kyjova

Pamětníci, kterým by však muselo být nejméně kolem sta let, by mohli mít skutečně dojem, že se historie opakuje. V sobotu 14. července totiž Kyjov navštívil prezident Masaryk. Stejně jako 22. června roku 1924.  
I když ve skutečnosti šlo samozřejmě o figuranta, zhostil se své prezidentské role na výbornou a spolu s dobovými kostýmy, historickými automobily a chlapíky na koních v prvorepublikových uniformách byla iluze příjezdu našeho prvního prezidenta do královského města Kyjova takřka dokonalá. Do hry se zapojilo i vedení města, které Masaryka přivítalo ve fracích a cylindrech, dámy v kloboučcích a šatech dobového střihu.


Prezident Masaryk přijíždí s doprovodnou kolonou náměstím ke kyjovské radnici.

Prezident popřál Kyjovákům zdraví a Boží požehnání a jeho krátký projev byl odměněn bouřlivým potleskem a provoláváním „bravo“… Krojované děti s papírovými vlaječkami v rukou zazpívaly za doprovodu housliček připravenou písničku. Pan prezident vzal jedno z dětí do náruče, tak jak to s oblibou činíval a jest toho mnohé fotografické svědectví. Během krátkého ceremoniálu zazněla československá hymna. Její slovenskou část přítomní zazpívali společně, a tak díky technickému výpadku byli vtaženi do slavnostního aktu. Nemohla chybět ani oblíbená písnička Tomáše Garrigua Masaryka Ach synku, synku. Celé přivítání bylo neokázalé, prosté, o to však působivější… jako by na přítomné na chvíli dýchla „solidnost“ zašlých časů.

 Prezident Masaryk a vedení města. Ředitelka gymnázia zvolila v tento horký den elegantní slunečník
Celodenní bohatý program Den republiky aneb oživlá historie uspořádalo město ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Kyjov a Military muzeem Vlkoš. Účastnily se kluby vojenské historie z celé Moravy. Nechyběla dobová hudba, módní přehlídka dvacátých a třicátých let, po okrajích náměstí byla rozprostřena vojenská ležení s lazaretem, vojáci předvedli s chloubou a vtipem převratný vynález první světové války – elektrokola, odlévaly se pamětní mince. Děti se mohly svézt na koni nebo si zahrát třeba kuličky. Akce byla věnována 100. výročí vzniku republiky.

Módní přehlídka dobových modelů.



Voják z první světové vychvaluje přednosti skvělého vynálezu – elektrokola.




Ne to není kulečník… to je dětská hra zvaná kuličky.

Malé odvážné děti se vozily na velkých koních....

Melody Gentlemen z Lednice hráli dobové písně.

Prezident se fotí s dětmi.









Žádné komentáře:

Okomentovat