sobota 14. července 2018

Společenský život v Kostelci kvete...

Kostelec - Veřejný cyklovýlet "Na kole dětem jižní Moravou" , Přátelské posezení u lip v polích se mší svatou, Tradiční stavění máje s opékáním špekáčků… Výčet kulturních a společenských akcí na webových stránkách obce Kostelec s devíti stovkami obyvatel je bohatý. O společenský život se tu stará jedenáct spolků a zájmových sdružení. A právě za tuto disciplínu – společenský život - získal Kostelec u Kyjova ocenění Modrá stuha v jihomoravském kole Vesnice roku 2018.

V soutěži, do které se letos přihlásilo celkem 228 obcí z celé České republiky, nebyl Kostelec nováčkem. „Soutěže jsme se zúčastnili už potřetí,“ upřesnila starostka obce Vlasta Lochmanová. „Poprvé jsme získali Diplom za rozvíjení lidových tradic a také třetí místo v Jihomoravském krajáči – soutěži o nejlepší recept na tradiční pokrm typický pro obec. Podruhé jsme obdrželi Mimořádné ocenění za příkladnou péči o Významné krajinné prvky. Úspěch je v lidech, v jejich ochotě a práci,“ dodává starostka uznale.

Vedle tradičních společenských událostí jako jsou Svatováclavské hody, dožínky, plesy a košty vína se v Kostelci pořádají i novodobé akce, například Bramboriáda – zábavné odpoledne pro děti plné originálních soutěží, v režii občanského sdružení Volnočas. Nebo Žehnání svatomartinských vín, které pořádá národopisný soubor Kosteláci. Spolky podle Vlasty Lochmanové sdružují zapálené občany pro věc a příliv nových mladých členů pomáhá udržovat oheň nadšení. Již zmiňovaný Spolek Volnočas, který založily maminky malých dětí v roce 2008, organizuje v obci Kostelec například Dětský karneval, Pálení čarodějnic, Adventní jarmark i zájezdy do divadla a na různé dětské akce. Od roku 2008 zde působí také dětský slovácký sbor Malšinka, který navštěvují děti od čtyř do patnácti let. V obci vyvíjejí činnost také Skauti, Zahrádkáři, Sbor dobrovolných hasičů, Myslivci, Mikroregion Moštěnka, Sbor pro občanské záležitosti a další. Smíšený národopisný soubor Kosteláci vystupuje při všech důležitých událostech obce. Pravidelně se zúčastňuje Setkání Kostelců České republiky.

Kostelec se prosadil v konkurenci 25 obcí z jihomoravského kraje, které se do soutěže přihlásily. „Získat cenu je velmi milá záležitost, je to ocenění našich občanů a částečně také těch, kdo se manažersky a námětově podíleli na přihlášení obce do soutěže. Finanční odměna bývá obvykle udělována, tak snad bude i letos, o výši ale nemám představu,“ řekla starostka.

Vítěznou Zlatou stuhu získala obec Hrušky na Vyškovsku, a stala se tak Jihomoravskou vesnicí roku. Postupuje do již čtyřiadvacátého celostátního kola soutěže a bude se ucházet o titul Vesnice roku 2018. K titulu náleží finanční odměna ve výši až dva miliony korun od Ministerstva pro místní rozvoj a vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI na dva roky zdarma.

Z našeho okresu získala obec Blatnice pod Sv. Antonínkem na Veselsku rovněž vysoké ocenění – Bílou stuhu za činnost mládeže.



















Žádné komentáře:

Okomentovat