sobota 21. července 2018

Na Nimrichterovi do Ždánic

Ždánice – Ve výstavních prostorách Zámecké vily ve Ždánicích jsou nyní k vidění umělecké artefakty rodu Nimrichterových. Alena Šindarová – Nimrichterová zde prezentuje své fotoobrazy, její bratr Ivo Nimrichter vystavuje obrazy a figurální keramiku, jeho syn, Ivo Nimrichter mladší, předvádí svou keramiku. 

Účast na vernisáži byla vysoká, přišli místní i milovníci umění ze širokého okolí. Foto: Tomáš Prusenovský
Vernisáž se uskutečnila 4. července. Úvodní slovo měl Jiří Šindar, manžel paní Aleny. Přednesl verše hodonínského básníka Zdeňka Janase, které autor osobně věnoval jednotlivým umělcům. Ve výstavní síni se promítal dokument České televize s názvem Černá keramika o tvorbě zakuřované keramiky Iva Nimrichtera, který se věnuje tomuto oboru již dlouhá desetiletí. Žije v Bukovanech u Kyjova. 

Obrazy a figurální keramika Ivo Nimrichtera. Foto: Tomáš Prusenovský

Alena Šindarová – Nimrichterová  vystavuje své obrazy - makrofotografie, které ve skutečnosti zachycující plochu o velikosti jen několika centimetrů čtverečních. Hraje si se strukturou, světlem a stínem. Pro konečnou podobu makro snímků nepoužívá žádné softwarové efekty. Počítač jí slouží pouze pro úpravu formátu a signování. Alena Šindarová-Nimrichterová žije s rodinou v Brně. 

Fotoobrazy Aleny Šindarové - Nimrichterové.

„Autory přišel pozdravit také pan starosta Ždánic Vladimír Okáč. Vyzdvihl, že Alena a Ivo  jsou a vždy budou Ždaňaři a na jejich tvorbu budou vždy lidé ve Ždánicích hrdí,“ sdělil kurátor výstavy Tomáš Prusenovský. Sourozenci Nimrichterovi pocházejí ze Ždánic a prožili zde kus svého života.O tom, že jejich jméno má zvuk, svědčila početná návštěva vernisáže. Přišli nejenom lidé ze Ždánic, ale přijeli také milovníci umění z Kyjova, Hodonína i Brna. „Zájem o výstavu trvá i nadále, stále přicházejí zájemci, což není samozřejmé, “ dodal Prusenovský. Expozici je možné shlédnout do 15. září.


Obrazy a figurální keramika Ivo Nimrichtera.






























Žádné komentáře:

Okomentovat