pátek 25. března 2022

Do tělocvičny ukrajinští uprchlíci zatím nemusí

V Kyjově jsou v současné době ubytovány asi čtyři desítky ukrajinských občanů, prchajících před hrůzami války ve své zemi. Tak jako jinde, jedná se především o matky s dětmi. Kyjováci přišli s nabídkami ubytování ve svých volných bytech, domech i chatách, většina Ukrajinců je ubytovaných tedy v soukromí. Pomohli i zaměstnavatelé. Ubytování je možné také na internátě Střední školy polytechnické Kyjov, kde je pro tyto účely vyčleněno 34 lůžek, z nichž je 8 obsazených. Po vzoru Brna, Hodonína a dalších měst Kyjov připravil zázemí pro dočasné hromadné ubytování lidí v tělocvičně Střední školy polytechnické, kde vzniklo až 100 provizorních lůžek. Podle mluvčího města Filipa Zdražila ale budou nejprve využity volné kapacity, které poskytuje například internát, a není zatím jasné, zda hromadné ubytování bude potřeba. 
 
Město Kyjov podporuje válkou zkoušenou Ukrajinu. (Foto: facebook města Kyjova)

Od prvních dnů po vypuknutí války město Kyjov vyhlásilo humanitární sbírku materiální pomoci. V přízemních zasedacích prostorách radnice se tak hromadily trvanlivé potraviny, lůžkoviny, hygienické prostředky a lékárničky, které brzy našly své využití. Část této pomoci byla odvezena na hranice s Ukrajinou a dále až do Užhorodu. V sobotu 19. března se vydala k hranicím Ukrajiny plná dodávka se stejným posláním – ulehčit lidem život v jejich těžce zkoušené zemi. Kyjováci darovali konzervy, těstoviny, rýži, drogerii, léky, obvazový materiál, pleny, balenou vodu, plynové vařiče a plynové bomby, naftu, svíčky i termosky. „Vše předáme na hraničních přechodech humanitárním centrům, které jsou na místě zajišťovány i našimi dobrovolníky, a pomoc pak bude dále distribuována do vnitrozemí do nejvíce postižených oblastní,“ sdělil Pavel Růžička, který akci organizuje s tím, že na zpáteční cestě přiveze do České republiky další uprchlíky.

Město založilo facebookovou skupinu, která je určena „našim“ Ukrajincům i těm, kteří jsou ochotni jim něco nabídnout - ubytování, materiální pomoc, různé formy vyžití nebo třeba zaměstnání. Cílem je, aby se uprchlíci byli schopni o sebe co nejdříve postarat a vést kvalitnější život. Sportovní a mládežnické organice v Kyjově se otvírají dětem z Ukrajiny a nabízejí účast ve svých kroužcích a oddílech. Městská knihovna Kyjov připravila dárkové tašky pro mladší děti, kde najdou pastelky, puzzle, omalovánky i dvojjazyčné pexeso, které jim pomůže ve výuce českého jazyka. Knihovna nabídla i odkaz na webové stránky s pohádkami, pracovními listy i četbou pro dospělé v jejich rodném jazyce.

Benefiční koncert, kde vystoupily kyjovské kapely Helemese, Návrat, The Coffees a Začalovec, přinesl téměř 50 tisíc korun na podporu Ukrajiny. V neděli 20. března v rámci akce Vítání jara v Kyjově a guláš party lidé mohli přispět do kasiček na podporu partnerského ukrajinského města Lutsk na západě Ukrajiny, které bylo bombardováno. Rada města také v úterý 22. března projedná pomoc ve výši tři miliony korun na pomoc Ukrajině. 



Žádné komentáře:

Okomentovat