pátek 25. března 2022

Ozeleňte a ozdravte svůj jídelníček

Veronika Mergentalová v knihovně.

Návod a inspiraci, jak si lidé mohou všímat toho, co roste v jejich okolí a jak to jednoduše využít ve svůj prospěch, přinesla Veronika Mergentalová ve své přednášce v kyjovské knihovně. „Nejsem léčitel ani profesionální kuchař, můj přístup je praktický, jednoduchý, lidový,“ zahájila lektorka. „Snažím se používat a zprostředkovat znalosti bylin, které dřív měla mít každá hospodyně.“ Mergentalová vystudovala obory sociologie a environmentalistika na Masarykově univerzitě v Brně a pracovala v centrech ekologické výchovy a v expozici Živá voda Modrá. V současné době je zaměstnána v knihovně Velehrad a realizuje programy zaměřené na environmentální vzdělávání pro školy i veřejnost.

 Tématem přednášky byly Jarní bylinky a vše kolem nich. „Zaměříme se na jedlé plané rostliny. Jaro se trošičku zpožďuje, ale vybrala jsem rostlinky, které už teď můžeme venku najít. Snažím se přivézt vždy živé rostliny, aby si je lidé mohli dobře prohlédnout, začít sbírat v přírodě nebo je pěstovat, a pak si řekneme, jak se dají zpracovat v kuchyni i při domácím bylinkaření,“ přibližuje lektorka.

A které jsou její oblíbené byliny? Tady paní Veronika váhá, protože výběr není snadný.„Například pampeliška je úžasně všestranná rostlina, která je vlastně léčivá úplně celá, od kořene po květ, takže tu mám moc ráda a všechny její části využívám i v kuchyni. A je jednoduché ji do jídelníčku zařadit. Myslím, že přístup k ní se pomalu mění a lidé už nejsou tolik naštvaní, když se jim pampeliška objeví na zahradním trávníku či v záhonech. Taková moje symbolická rostlina je rozrazil rezekvítek. Rozrazil znamená latinsky Veronika, takže to se mnou i ladí. Je to taková jemná, ale vitální bylinka s drobnými modrými květy a různé druhy rozrazilu se využívají též k léčení.“

Veronika samozřejmě nesbírá jen „plevel“, ale i běžně užívané byliny a hodně druhů také pěstuje. „Už spoustu let vyrábím bylinné sirupy a jelikož rodině chutnaly, začala jsem je postupně nabízet i veřejnosti na jarmarcích a v turistických lokalitách. Loni jsem obdržela prestižní certifikát Tradiční výrobek Slovácka,“ upozorňuje bylinkářka.

Veronika žije s rodinou v obci Velehrad a u domu mají pozemek, který se pyšní certifikátem přírodní zahrada. „V době, kdy zanikala tradiční humna, kde vždy zůstalo místo i pro kousek divoké přírody s plevely a různými živočichy, v Dolním Rakousku vzniklo hnutí za to, aby lidé nechávali na svých zahradách divoké koutky a více spolupracovali s přírodou. Naše zahrada není velká, ale snažíme se ji mít pestrou. Založili jsme tradiční záhony se zeleninou, jsou tam ovocné stromy, keře i tzv. koutky divočiny. Pestrost je základ, jde o to, aby se na pozemku vyskytovalo co nejvíce druhů rostlin i živočichů,“ objasňuje Mergentalová. 

Přivezla s sebou i větvičku rozmarýnu, který roste v její předzahrádce. „Rozmarýn je jedna z mála rostlin, která zvyšuje tlak, a já mám tlak spíše nižší. Zlepšuje koncentraci a často se využívá v aromaterapii, kterou se teď také zabývám. A ve starověkém Římě si ho studenti dávali pro štěstí do vlasů, když šli skládat zkoušky...“ usmívá se Veronika Mergentalová




Žádné komentáře:

Okomentovat