neděle 4. srpna 2019

Před kyjovským gymnáziem renovovali pomník Svobody

Restaurátorské práce na pomníku Svobody.
Téměř sto let stojí pomník Svobody před budovou gymnázia v Kyjově. Byl odhalen u příležitosti šestého výročí samostatnosti Československa v roce 1924. „Mohutný průvod, skládající se ze všech tříd našeho obyvatelstva, ubíral se městem před gymnasium, kde odevzdán pomník veřejnosti. Přes nepříznivé počasí byla slavnost velmi zdařilá,“ dočteme se v městské kronice z tohoto období. 

Ve čtyřicátých letech minulého století byla u paty pomníku osazena pamětní deska s připomínkou obětí druhé světové války. V roce 2009 na podnět zástupce rumunské ambasády Rada města odsouhlasila doplnění textu pamětní desky o slova „a rumunským osvoboditelům města“, aby tak byla oceněna statečnost vojáků Rumunské armády, kteří přinesli v roce 1945 městu svobodu. 

 V minulých dnech vyrostlo kolem pomníku lešení a probíhaly zde restaurátorské práce. „Jejich cílem bylo odstranění usazených mechů a lišejníků, ošetření kamene a vyzlacení stávajícího písma, které už bylo hůře čitelné. Byla obnovena původní světlejší barevnost památníku, která ladí s okolním, nedávno zrekonstruovaným prostorem náměstí Hrdinů,“ uvedl Filip Zdražil, tiskový mluvčí Městského úřadu Kyjov. Cena za opravu pomníku přesáhla 60 000 korun. Restaurátorské práce vedl Josef Krososka z Bavor u Mikulova. 

Autorem pomníku padlých za svobodu vlasti byl akademický sochař Rudolf Březa z Prahy. Sochařskou práci provedla kyjovská sochařská a kamenická dílna Petr a Navrátil, zděný podstavec dodal místní stavitel Leopold Keller. Náklady na pomník se tehdy vyšplhaly na 35 000 Kč, byl postaven za finanční podpory města i občanů Kyjova. A tak tento symbol, „který výmluvně praví, že dnešní politické i národní svobodě naší bylo přineseno mnoho a těžkých obětí“, jak zaznamenal kronikář v roce 1924, se znovu stává ozdobou a mementem města. 

 
Pomník Svobody stojí před gymnáziem už 95 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat