pondělí 12. srpna 2019

Fotograf Dalibor Gregor se zamiloval do koní


Jízda králů, lidový obyčej neznámého původu, který je zapsán organizací UNESCO na seznam nehmotného dědictví lidstva, je předmětem velkoformátových fotografií Dalibora Gregora. Fotograf miluje zvířata, především koně. Výstava s názvem „Jízda králů – hrdost, úcta, tradice“ v Radniční galerii v Kyjově potrvá do 11. srpna.

Jízda králů Skoronice.

„Nádherné... nemám slov,“ dočteme se hodnocení v návštěvní knize expozice. Fotografie Dalibor Gregor pořizoval průběžně, před čtyřmi lety v Kyjově, dále ve Skoronicích, Vlčnově, Kunovicích nebo Hluku, tedy místech, kde se tradičně jízda králů koná. Před 2. světovou válkou se jezdilo v téměř každé vsi na Slovácku. V Radniční galerii je k dostání několik knih autora, mezi nimi i kniha z „Edice do kapsy“ s názvem „Kyjov město tradic a folkloru“, která vyšla v roce 2017. O tom, že problematika fotografování návštěvníky zaujala, svědčil i živý zájem účastníků besedy s fotografem, která následovala po ukončení vernisáže výstavy. 

Král Šimon Chytil - v Kyjově, srpen 2015.


Dalibor Gregor žije v Opavě, ale za koňmi jezdí fotografovat po celé Evropě. Ze svých fotografických cest vydává knihy. Každé fotografování je pro něj zajímavé. Fotit zvířata začal již v dětství a nejvíc mu učarovali právě koně. V současné době patří mezi přední profesionální fotografy koní. Je autorem více než 55 knih s touto tématikou, které si našly své obdivovatele v mnoha evropských zemích i v zámoří. Jeho snímky najdeme i v desítkách kalendářů a na stovkách pohlednic. 

V roce 2009 Gregor založil mezinárodní projekt Koně dětem, jehož smyslem je utváření pozitivního vztahu mládeže ke zvířatům a jedním z cílů je i zapojení handicapovaných dětí do akcí spojených se zvířaty.




















Žádné komentáře:

Okomentovat