pondělí 12. srpna 2019

Inscenace až děsivě současná...


Teplá letní noc přivítala nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten z Čech i diváky. Ve venkovním areálu Jančovky v Kyjově - Nětčicích se 29. července konalo představení Don Juan aneb Strašlivé hodování. Přišlo asi sedmdesát milovníků současného o dramatického umění a ti nadšení zůstávali i po představení.

Herci divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten. Foto: Alena Novosadová

„Myslím, že i hercům se tady líbilo,“ dodává Alena Novosadová, předsedkyně kyjovského divadelního spolku Opona, který soubor pozval. Ocenila hravost, rytmičnost a melodičnost představení i místy stylizované herectví napodobující loutky. 

Děj inscenace nás zavede do zapadlé vesnice ve východních Čechách, kam se sjely kamarádky na svatbu jedné z nich. Přítelkyně nevěsty jsou již vdané, každá do jiné země. Na malé oslavě se tak setkávají kultury česká, německá, španělská, francouzská a italská, a to nahlížené ryze ženským pohledem. Vdané přítelkyně nevěsty už dávno nejsou do svých protějšků slepě zamilované. Loučení s dívčí svobodou či spíše iluzemi o manželství, vztahu muže a ženy, je tak ústředním motivem inscenace. Vdané ženy si stěžují na muže, a vlastně ženicha nevěstě zoškliví. Svatba se nakonec koná… ale mladá žena už vidí svého nastávajícího jinýma očima.
 
Tvůrci vyšli z textu loutkové hry z roku 1770. K barokní inspiraci ale přistupují s autorskou svobodou, propojují původní s novým, vzletné s přízemním, činohru, zpěvohru, loutkohru i tanec.







Žádné komentáře:

Okomentovat