sobota 17. srpna 2019

Výstava plakátů Slováckého roku v Kyjově

Plakát z roku 1922.  Autor: Jano Köhler


Letošní ročník Slováckého roku je jubilejní, dvacátý.

Poprvé se národopisné slavnosti Slovácký rok v Kyjově konal v roce 1921. „Tento nejstarší plakát se nám bohužel ještě nepodařilo vystopovat, takže naše sbírka začíná až rokem 1922,“ uvedla  výstavu Plakáty ze Slováckých roků Blanka Pokorná, vedoucí Vlastivědného muzea v Kyjově. Expozice zachycuje  proměny v přístupu k výtvarnému pojetí plakátů během téměř stovky uplynulých let i cenné informace o programu oslav.  „Náměty na plakáty Slováckého roku vytvořila celá řada výtvarníků, za všechny bych vyzvedla Jana Köhlera, Antoše Frolku a Josefa Prokopa nebo Vladimíra Vašíčka,“ vyjmenovala Pokorná.

Autorem prvního dochovaného plakátu je Jano Köhler. Dočteme se na něm mimo jiné i to, že bude  učinkovat "přes 2000 osob". Téměř o sto let později, v roce 2019,  je to již dvakrtát tolik.  Účast v sobotním krojovaném průvodu byla letos rekordní. Na seřadišti se sešlo více než 4 000 krojovaných ze šestačtyřiceti obcí Kyjovska a Ždánicka.
Folklor na Kyjovsku tedy rozhodně neupadá.

Výstava se koná 15.-18. 8. v nově zrekonstruované historické budově muzea, v zámečku. Prostory jsou zatím prázdné a čekají na vytvoření stálých expozic.




Žádné komentáře:

Okomentovat