úterý 30. července 2019

V Kyjově zpívali slavní jazzmani Peter Lipa a Dan Bárta

Kyjov - Jubilejní dvacátý ročník festivalu Hello Jazz Weekend odstartoval v Kyjově 17. července ve středu večer. Na Masarykově náměstí před čajovnou probíhala již tradičně Jam session, společenské setkání s improvizovaným jazzovým hudebním projevem kyjovských muzikantů. Následující den se příznivci tohoto hudebního žánru mohli těšit na latinské rytmy protkané jazzovou invencí v podání Latin Jazz Night ze Zlína i na ochutnávku vína, která byla v ceně vstupenky pořadu Víno a Jazz. Vinaři z Kyjova a okolí dodali 53 vzorků. V pátek festival pokračoval Swingovou tančírnou a v sobotu čtyřdenní hudební akce vyvrcholila hlavním koncertem. 

„Výjimečný a slavnostní je tento ročník tím, že na koncertu vystupují exkluzivní hosté, Peter Lipa a Dan Bárta, kteří jsou v podstatě takoví kmotři tohoto festivalu. Dan Bárta účinkoval na prvním ročníku, potom na patnáctém a teď bude na dvacátém,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů, hudebník Víťa Začal. Program festivalu, který probíhá souběžně v Uherském hradišti, sliboval vystoupení také řady dalších, nejen regionálních kapel, například F dur Combo s Pavlem Procházkou nebo Jiné Trio. Svátek jazzu vzbudil zájem u místních, ale přijeli návštěvníci i odjinud. 

Příjemný středeční večer při poslechu jamování si udělali například manželé Lněničkovi, kteří přicestovali až ze Svitav navštívit rodinu své dcery v Kyjově. Jan Lněnička má jazz rád, jak dodal, hlavně v originálním podání Afroameričanů. „U nás ve Svitavách je také hodně kulturních akcí, ale vícedenní hudební festival nepořádáme. Mám ráda každou dobrou muziku. Je to super,“ pochválila nadšeně kulturní událost jeho paní. Dcera Míša zavzpomínala na svůj pobyt v Anglii, kde před lety také navštěvovala jazzové koncerty pod širým nebem. 

Poprvé se na festival do Kyjova vypravil šestatřicetiletý Petr ze Bzence. Označil sám sebe za „těžkého rockera“, který preferuje kapely typu Led Zeppelin nebo Pink Floyd, a na hudební akci prý přijel ze zvědavosti a také proto, že je mu bližší jazz než třeba folklor, cimbálovka či dechovka. „Těším se na Dana Bártu i Petera Lipu, kterého znám zatím jenom z televize,“ řekl Petr.

Pohodová Jam session otevřela již 20. ročník jazzového festivalu.












Žádné komentáře:

Okomentovat