úterý 30. července 2019

Nový trend: nakupovat do vlastních obalů

Kyjov - Alarmující množství odpadu produkovaného ve vlastní pětičlenné rodině, nepříznivý stav životního prostředí a touha po kvalitních lokálních potravinách přivedla Ivu Prokešovou z Kyjova ke zřízení obchůdku, kde se nakupuje jako kdysi: do vlastních obalů.

Majitelka obchodu Bez obalu Iva Prokešová se inspirovala knihami.
„Lidé si nosí sklenice, plastové nádobky nebo textilní, papírové či igelitové pytlíky, do kterých zboží odvažujeme,“ přibližuje systém prodeje majitelka obchodu. Vystudovala potravinářskou technologii na střední škole ve Bzenci, pozdější studium ji přivedlo do Prahy, kde tento způsob prodeje už „frčel“. „Nadchlo mne to,“ přiznává Iva Prokešová a zmiňuje i knihy, které jí otevřely oči. „Třídit odpad opravdu nestačí, beztak nemáme kontrolu nad tím, kde ty vytříděné pet obaly končí,“ říká a přidává zkušenost své přítelkyně, která si vyjela na luxusní dovolenou k moři a pak rozesílala známým   fotografie "romantické“ pláže poseté plastovým odpadem, který moře vyvrhlo.


 Papírové obaly se sice snáze recyklují, ale jejich používání Prokešová také nedoporučuje. „Na výrobu papírového pytlíku se spotřebuje velké množství vody, která je stále vzácnější,“ vysvětluje. Sama pečivo opakovaně nakupuje do textilního sáčku z průsvitného materiálu, takže při markování zboží na pokladně není žádný problém. Na podporu myšlenky předcházení vzniku odpadu pořádá i přednášky pro školy a chystá se oslovit obecní úřady, aby měla příležitost o problematice promluvit k širší veřejnosti. „Přála bych si, aby moje děti, a jejich děti, mohly žít v pěkném, nezdevastovaném a zdravém životním prostředí,“ vysvětluje svoji motivaci.
Některým zákaznicím nabízí bonusovou kartu Precykluj. „Do projektu se přihlásily například obce Milotice, Hovorany nebo Terezín. Jde o to, že tržby v zapojených obchodech Bez obalu se evidují a zohledňují při platbách za odvoz odpadu. Je to logické: kdo produkuje méně odpadu, měl by také méně platit,“ objasňuje ekonomický efekt šetrného hospodaření Prokešová. 

Sortiment obchůdku Bez obalu, který stojí naproti kina Panorama v Kyjově, je bohatý. Zákazníci si zde mohou vybrat z mnoha druhů rýže, mouky, cukru, vloček, těstovin, luštěnin, najdou tu rozinky, oříšky, kokos, kakao, meltu, caro, rostlinné nápoje, je zde bohatá nabídka obilných kaší, nabízí se také koření, rozlévané oleje a další. Sortiment doplňuje i přírodní drogerie.„Lidé tu koupí prakticky vše, co pro zdravou výživu a vaření v rodině potřebují. Řada produktů je v bio kvalitě a preferujeme produkty od lokálních výrobců. Paradoxem je, že domácí zdroje jsou dražší než ty vzdálené, ale upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Tyto potraviny dodají tělu tu hodnotu, kterou potřebuje. Spotřebitelé si také často neuvědomují, že nakupováním ve velkých obchodních řetězcích podporují cizí kapitál,“ dodává majitelka obchodu.

Obchod Bez obalu v Kyjově naproti kinu Panorama.
 Do obchůdku přicházejí nejenom kyjovští, ale také lidé ze širokého okolí. „Mám teď prázdniny, tak vařím každý den. Dozvěděla jsem se o prodejně na facebooku a chtěla jsem to tady vyzkoušet,“ prozradila teprve čtrnáctiletá zákaznice z Ratíškovic. Obchod si oblíbila například Jana z Hodonína, která v Kyjově pracuje. Pravidelně sem chodí nakupovat i třiadvacetiletá Veronika z Kyjova, studentka vysoké školy, která chce šetřit přírodu a životní prostředí. „Každá trocha je dobrá,“ říká. 
„No jo, ale je to jenom kapka v moři,“ cituje Iva Prokešová jednu ze svých oponentek. „Jenže – z čeho se skládá moře? Z kapek...“ odpovídá si se spokojeným úsměvem.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat