neděle 14. července 2019

Dětské časopisy tu jsou více jak sto let


Nepřekonatelný Čtyřlístek oslavil padesáté narozeniny.
Aktuální výstava v kyjovském vlastivědném muzeu mapuje historii dětských časopisů. Generace současných padesátníků si ráda připomene obrázkové časopisy, se kterými strávili v dětství pěkné chvilky, ať už to bylo Sluníčko, Mateřídouška, ikonický Čtyřlístek, dětský komiks, který letos slaví právě padesát let, Ohníček, Vlaštovka nebo zvláště u chlapců nezapomenutelné Abíčko - časopis ABC, který stále vychází. Autorem vystavených lepených papírových modelů z tohoto technicky zaměřeného magazínu je Tomáš Böhm. Expozice má i doprovodný program, soutěž o nejlepší třídní časopis, komiks nebo o vlastní povídku doplněnou ilustracemi.

Málokdo asi ví, že první dětské časopisy začaly vycházet v našich zemích už na konci 19. století za Rakouska-Uherska. „Výstava Baví nás časopisy pro děti mapuje historii dětských časopisů, ale je zaměřena také na současné časopisy, které pro děti vycházejí. Oslovili jsme téměř všechny české časopisy, které jsou na trhu,“ říká spoluautorka výstavy Věra Colledani z kyjovského muzea. Výstavu doplňují kresby ilustrátorky dětských knížek, modelky a módní návrhářky Zuzany Osako, která pochází z Lužic.

Děti plnily úkoly s pomocí rodičů.
Již tradiční Muzejní noc se letos konala s časopisem Puntík, který přivezl pracovní materiály pro děti. „Časopis Puntík se prezentuje jako první časopis pro nejmladší děti, je velmi interaktivní, děti vystřihují, skládají, lepí. Nabízí také odkazy na vhodné internetové stránky pro děti. Naše výstava je koncipována tak, aby si děti vyzkoušely profese, které se na tvorbě časopisu podílejí. Děti si mohou zahrát na redaktora, který píše na tradičním psacím stroji, grafika, tiskaře, který má k dispozici razítka, editora i šéfredaktora,“ popisuje Věra Colledani.

Program Muzejní noci probíhal na nádvoří muzea, v nové budově, kde je výstava dětských časopisů, a využil i prostory čerstvě opravené budovy zámečku, protože zde zatím nejsou instalovány stálé expozice. S maskotem Puntíkem se děti rády fotily. Zahrála oblíbená kyjovská „bejbypanková“ kapela Kašpárek v rohlíku. Po splnění úkolů na jednotlivých stanovištích děti odevzdaly své kartičky ke slosování a časopis Puntík je odměnil cenami.
Výstava, kterou Vlastivědné muzeum Kyjov připravilo ve spolupráci s Památníkem písemnictví na Moravě, potrvá do 14. července.











Žádné komentáře:

Okomentovat