pondělí 31. října 2016

Má rád vůni koně



Nedávno byl s dcerou na Velké pardubické. Láska ke koním ho provází celý život.
 
Josef Šanta se narodil se v roce 1938 ve Valašských Kloboukách, je mu 78 let.  Absolvoval střední zemědělskou školu v Kyjově. "Jako dnes mají kluci motorky, tak  tenkrát koupili otci  koně," přirovnává  jeho dcera Martina a dodává, že otec s radostí vzpomína na vyjížďky kolem Brumova-Bylnice, kde v té době žili. Také na vojně byl Josef Šanta v Brně u jezdeckého pluku. Potom získal zaměstnání jako zootechnik v JZD Milotice u Kyjova. Od roku 1967,  více jak třicet let, pracoval v TJ Slavia Kyjov, kde se opět věnoval své lásce - koním. Tělovýchovná jednota  Slavia Kyjov byla v šedesátých založena jako jezdecký oddíl při SZTŠ v Kyjově, Šanta byl spoluzakladatelem.  Jednota pořádala výcvikové jezdecké kurzy pro členy i veřejnost.  Jako trenér jezdeckého oddílu Josef Šanta vychovával koně i žokeje.
 
Josef Šanta s úspěchem jezdil klusácké dostihy a stal se z něj i výborný trenér.  Vedle košíkové ve své době  právě jezdecký oddíl svými úspěchy přispěl ke zviditelnění Kyjova.  Amatérský jezdec Zdeněk Pařízek jel dvakrát Velkou pardubickou s koněm Satanem. Dalšími špičkovými koni z kyjvovské stáje  byla Dida a Navaro, kteří získali na 80 vítězství v různých závodech ČSFR i ČR. Kůň Satan byl třikrát vyhlášen Koněm roku v rámci ČSFR.

Koncem devadesátých let nevelký chov TJ Slaviva zanikl. „Koně musí mít péči, zázemí, stravu, veterinární dozor, sedláře, kováře a další nutný servis. To není jednoduchá záležitost," komentuje to Šanta. Ještě v roce 1996, v den jeho 58. narozenin, se narodilo hříbě Miss Kyjov. Ona i její potomci udělali pěknou dostihovou kariéru.

Za svou celoživotní práci získal Josef Šanta řadu ocenění: Čestné uznání u Českých plemenářských závodů, Pamětní medaili města Kyjova, Nejlepší sportovec roku 1994 v Kyjově a další. V roce 2011 Josef Šanta převzal nejvyšší vyznamenání Českého svazu tělesné výchovy,  medaili za celoživotní práci a výjimečný přínos pro rozvoj tělovýchovy a sportu.


Pan Josef  Šanta, bývalý amatérský jezdec, trenér a chovatel klusáků,  si prohlíží staré fotografie.
I když většinu vzpomínek na krásná a naplněná léta sebrala p. Šantovi nemoc a pokročilý věk, koně jsou u něho stále na prvním místě. A tvrdí, že koně voní...

Josef Šanta 8.10.2016 na Velké pardubické mezi svými přáteli. Zleva žokej Jan Rája, odchovanec TJ Slávia Kyjov,
zprava  Josef Váňa.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat