pondělí 3. října 2016

Na Cimburku to žije



Během letošní sezóny hrad Cimburk u Koryčan navštívilo až 14 tisíc návštěvníků, a to je teprve začátek září. Lidé sem přicházejí nejen za kulturními akcemi, které se během léta na jeho nádvořích konají, ale i samotný hrad Cimburk je cílem výšlapů a cyklistických výletů.  
 

Spolek Polypeje, který se o hrad stará od roku 1994, má důvod k mírné spokojenosti, protože jak si na jeho stránkách můžeme přečíst, filozofií jejich organizace „je zachraňování a zpevňování rozpadajících se objektů nejen po stránce technické, ale i po stránce živoucí krásy, kterou je možno člověkem vetknout do prastarého kamene“.
 Na otázku,  kdy bude hotovo, prezident spolku Polypeje David Krämer se smíchem odpovídá, že hrad 300 let chátral, tak na jeho obnovu bude třeba dalších tři sta let.  Pak ale zvážní a dodává, že za patnáct, dvacet let by mohlo být hotovo. Cílem je zakonzervovat hrad, který pochází z počátku 14. století, v dnešní podobě. 


To obnáší například sepnutí hradeb paláce pomocí vysokopevnostních lan. Jak David Krämer řekl, letos byla částečně dozděna severní palácová stěna s naznačením okenního otvoru. Severovýchodní bašta byla zastřešena už  v roce 2000.
Objekt je možné navštívit i v měsíci září, je otevřeno každý den od 10.00 do 17.00  Prohlídková trasa je mírně omezena kvůli probíhajícím opravám palácové části hradu.


Žádné komentáře:

Okomentovat