pátek 7. října 2016

Starodávný sklep ve Bzenci pamatuje Karla IV.



Sklep, který předkové vybudovali před tisíci lety, je částečně dlabaný. 


Postával před sklípkem,  vyhlížel, s kým by se dal do řeči a nabídl mu ochutnat své víno.   Skleničku jsme s díky odmítli, ale pozvat na prohlídku starobylého vinného sklepa ve Bzenci jsme se rádi nechali. Informace, které jsme se od pana Jiřího Cílečka, vinaře a majitele sklepa dověděli, byly víc než zajímavé...

Jiří Cíleček pátral v dobových kronikách a sepsal historii svého vinařského sklepa, jehož je již  v pořadí sedmnáctým majitelem. Sklep byl  prý postaven už  v roce 1024 na popud kněží Arcidiecéze olomoucké.  „Roku 1352 Karel IV.  sklep zkonfiskoval a roku 1355 do obce panovník přivezl sazenice odrůdy  Bzenecké lipky, která je dnes známá po celém světě“ , tvrdí  Cíleček.
Majitel sklípku Jiří Cíleček představuje již čtvrtou generaci jejich  rodu, které tento částečně dlabaný a částečně zděný sklep patří. Obdělává rozsáhlé vinohrady, víno vyrábí pro vlastní potřebu  a své známé.  Jak přiznává, je to vášeň, které už leccos v soukromém životě obětoval.  Ale sklep, jehož hodnotu je těžké vyčíslit a který  v roce 1990 anglický sběratel a historik ocenil údajně na  10 milionů britských liber, za to prostě stojí. 
 
                                              Majitel unikátního vinařského sklepa Jiří Cíleček.



3 komentáře:

  1. U pana Jiřího ve sklepě jsme s manželkou užili super ochutnávku spojenou s vyprávěním o historii sklepa. Jedním slovem zážitek. Je to skromný vinař, a v jeho sklepě na vás fakt dýchne minulost a odkaz předků. Dá-li zdraví, určitě se tam vrátíme. Pavel a Irena von Bítouchov

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za pěkná slova, i pro mne to před dvěma lety bylo zajímavé setkání..:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Navštívili jsme sklépek pana Cílečka již poněkolikáté a odcházeli jsme s dobrou náladou a pocitem krásně stráveného odpoledne až večera. Dověděli jsme se o historii sklepa, krásně jsme pokecali a okoštovali jeho výborného vína.
    "Jirko přejeme ti hodně zdraví, vydrž, drž se. Zdeněk Jetelina Prostějov

    OdpovědětVymazat