pátek 28. října 2016

Tai-či není jenom pro Číňany



Malou ochutnávku ze století prověřeného cvičebního systému Tai ji nabídla městská knihovna v Kyjově. Sifu Derek Frearson z Velké Británie přijel v doprovodu terapeuta tradiční čínské medicíny  a instruktora Yang Tai ji Pavla Kozumplíka z Veselí nad Moravou. 
 
Na přednášku přišli jak touto filosofií dosud nedotčení jedinci, tak i ti, kteří „taiči“ již  cvičí. „Když cvičím taiči, nebolí mě záda,“ poznamenal jeden z účastníků lekce. Všichni si pak  pod vedením sifu Dereka Frearsona vyzkoušeli čtyři základní cviky Yang Tai ji, a ti zdatnější zvládli i náročnější koordinaci pohybů paží a trupu s kroky. Titul sifu  znamená "učitel" nebo doslovně "starý člověk dovednosti".

Pavel Kozumplík
Jak uvedl lektor Pavel Kozumplík, v současnosti existuje pět hlavních směrů cvičení taiji, které vychází z umění pěti čínských rodin. Yang Tai ji se řadí k moderním směrům a je zaměřeno na udržení a posílení zdraví. Tai ji bylo původně bojové umění. Učili se mu mnichové v chrámech, ale později také některé laické rodiny, jejichž obživou bylo například střežení karavan proti lupičům.  Jednotlivé cviky měly přímé  využití v sebeobraně, v  boji muž proti muži.

Pití zeleného čaje a pravidelné každodenní cvičení taj ji je podle tradiční čínské medicíny  osvědčená  cesta k dlouhověkosti a především k udržení kvality života. Derekovi Frearsonovi je 72 let. Je žákem sifu Ou Rong Ju, narozeném v roce 1919 ve městě Foshan na jihu Číny. Studoval Yang Tai ji přímo u rodiny zakladatele tohoto stylu Tai ji. Sifu Derek Frearson je tedy přímým pokračovatelem linie Yang Tai ji. Jeho učitel Ou Rong Ju zemřel v 93 letech, přičemž ještě v dvaadevadesáti pravidelně cvičil.


 Derek Frearson. Někdy je součástí cviků i použití zbraní nebo nástrojů. Například vějíř s kovovou kostrou mohl být použit jako nástroj nebo účinná zbraň.











Žádné komentáře:

Okomentovat