sobota 3. července 2021

Tornádo z bezpečné vzdálenosti

Hodonín, Lužice – Neobyčejný zážitek měla třiadvacetiletá Monika z Kyjova. Čtvrtek 24. června byl dnem jejích narozenin, které se s přítelem rozhodli oslavit večeří v oblíbené restauraci v Hodoníně. „Na zpáteční cestě jsem z okýnka auta pozorovala vysoký šedivý sloupec. Říkala jsem, že je to tornádo, přítel tomu ale nevěřil. Zvedl se vítr, začínala bouře. V Dubňanech už padaly velké kroupy, takže jsme raději pod stříškou na benzínce zastavili a počkali jsme, až to nejhorší přejde,“ vypráví se zatajeným dechem.

Tornádo putovalo od Hrušek na Břeclavsku přes Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice a zasáhlo i část Hodonína, především městskou část Bažantnici a také Pánov. 

Foto: zdroj Internet

O štěstí mluví Miroslav B., který žije s rodinou na okraji Lužic směrem na Hodonín. „Naštěstí nás to minulo, tak o dvě stě, tři sta metrů. Takže kromě nepořádku - asi dva velké pytle kousků polystyrénu, minerální izolace, papíru, které byly po celé zahradě, se nám nic horšího nestalo,“ říká s úlevou v hlase obyvatel těžce zkoušených Lužic. „Ale viděl jsem to v přímém přenosu. Byl jsem na zahradě a zdálo se, že to letí na nás, proto také proud vichru přinesl ten bordel. Pak se to ale naštěstí stočilo a odklonilo se to na Hodonín. Tato část obce byla ušetřena, kromě zničených zahrádek a chatek - některé byly ale obydlené. Pár domům to poškodilo lehce střechy. Samozřejmě neskutečné množství polámaných stromů,“ popisuje Miroslav B. „Podstatně hůř je na tom část zhruba od dvou třetin na Mikulčice.“






Žádné komentáře:

Okomentovat