pátek 30. července 2021

Jarmila Bednaříková pilně psala na své chalupě

Kyjov – Historička a literátka Jarmila Bednaříková dokončila překlad latinsky psaného životopisu Rimberti Vita Ansgari („Rimbertův Život Ansgara“). 

 Svatý Ansgar z Hamburku se narodil v roce 801. Byl benediktinský mnich, učitel, arcibiskup, misionář a vizionář. Ansgar se proslavil jako „Apoštol severu“. Arcibiskupem byl v severním Německu, jako misionář působil ve Švédsku a Norsku.

„Rimbert, autor pramene Vita Anskarii, hrdinu svého díla osobně od mládí znal a později se stal jeho nástupcem. Jeho Vita Anskarii je sice legendou, ale především významným historickým pramenem o tom, jak vypadala práce misionáře na území Normanů v 9. století. Tedy ve věku, kdy v Evropě vrcholila vikinská doba, ale kdy probíhala též christianizace naší Velké Moravy,“ přibližuje Bednaříková. Dílo je pozoruhodné autorovou znalostí myšlení normanských „pohanů“ i zdejších raných křesťanů. Přináší informace o fungování královské správy i prvních skandinávských měst, o vikinských vpádech a podobně.

V současné době autorka připravuje již čtvrté aktualizované vydání své knihy Stěhování národů. Podílí se na kolektivním díle Život Karla Velikého v dobových pramenech, které opatřila úvodem a komentářem k Fuldským análům. Letopisy popisují dějiny Východofranské říše v letech 714 až 882, s pokračováním až do roku 901. „Najdeme v nich hodně zpráv také o Velké Moravě,“ podotýká historička.

Bednaříková už třetím rokem píše fejetony do národopisného časopisu Malovaný kraj. Letní měsíce nejraději tráví na své chatě ve Chřibech, zbytek roku žije v Kyjově. Kvůli hlučným opravám ve dvou blízkých bytech ale tentokrát na chatě, a to i při minus 15 stupních Celsia, také zimovala. „Potřebovala jsem klidné prostředí pro své on-line přednášky určené studentům,“ vysvětluje pedagožka Filozofické fakulty Masarykovi univerzity v Brně. Přednáší zde Dějiny starověku a k tomuto období se vztahuje také většina jejích odborných knih. „Nejvíce mě zajímá pozdní antika, která přechází do středověku. Toto období velice silně ovlivnilo další život v Evropě,“ zdůrazňuje historička, která má na svém kontě již sedmnáct vydaných knih.



Žádné komentáře:

Okomentovat