pátek 16. července 2021

Nebezpečné chemikálie pro výrobu pervitinu jsou pryč

 Kyjov – Pět pracovních dnů trvalo vyklízení stovek kilogramů nebezpečných chemikálií ze dvou domů na Komenského ulici blízko železničního přejezdu. Domy patří Františku Maturovi, přezdívanému Chemik, který si zde zřídil laboratoř na výrobu drog a sklad chemického materiálu.


Zásah tu policie provedla již před dvěma lety v dubnu 2019 a od té doby vedení města usilovalo o vyklizení nebezpečných látek. František Matura, jeden z trojice odsouzených za nelegální výrobu a prodej drog, byl pravomocně odsouzen na 11 let vězení. Matura byl uznám vinným také za obecné ohrožení z nedbalosti. Policie našla v jeho domech několik set kilogramů chemikálií využívaných k výrobě pervitinu a také potenciálně výbušné látky. „Znalecké posudky v této věci mluví jasně. Je tam ohrožení nejen přírody, ale i občanů, kteří žijí v sousedství,“ řekl tiskový mluvčí města Filip Zdražil.

Policisté od pondělí 21. června uzavřeli úsek ulice Komenského blízko vlakového nádraží a sváděli dopravu okolními ulicemi. Omezení platilo i pro pěší. Uzávěra trvala od 8 do 18 hodin. V mezidobí střežili objekty policisté. Proběhla také evakuace obyvatel domů v tomto úseku.

„Hlavní nebezpečí souviselo s riziky vzájemné reakce skladovaných chemikálií, kterých uvnitř bylo několik tun. Většina nalezených látek není běžně dostupná. Byly skladovány ve velkých objemech a v naprosto nevyhovujících prostorech. Zásadní problém byl, že u části chemikálií chybělo jakékoliv označení. Chemikálie jsme zanalyzovali, uložili do speciálních obalů a postupně odvezli k termickému odstranění do spalovny průmyslových odpadů. Všechny odpady tak budou bezpečně odstraněny v souladu s veškerými zákonnými požadavky,“ ujistil Martin Čech, specialista firmy SUEZ CZ, která byla pověřena vyklizením nebezpečného odpadu.

Policejní pyrotechnici na poli za Kyjovem řízeně odpálili nebezpečné látky, které byly vyhodnoceny jako nevhodné pro likvidaci ve spalovně. Při vyklízení pomohli i hasiči, kteří zajišťovali především prevenci. Tři desítky policistů se podílely na regulaci dopravy a ostraze vyklízených objektů. Policie doprovázela také vozidla s nebezpečnými látkami na místo likvidace

„Specialisté z objektů odvezli nakonec větší množství odpadu, než se původně předpokládalo. Jednalo se o více než 10 tun. Celkové náklady na likvidaci byly před samotným zahájením prací odhadovány na asi 2 miliony korun. S ohledem na komplikace, které se při zásahu objevily, částka nejspíš vzroste v řádu statisíců. Jsou to peníze, které bude město po majiteli objektů vymáhat. Z krajského úřadu máme přidělenu dotaci ve výši 220 tisíc korun, kterou bychom rádi využili,“ uvedl tiskový mluvčí města Filip Zdražil.

V pátek v poledne náročný úkol odborné firmy SUEZ skončil. „Patří jim velký dík za to, jak profesionálně a rychle akce proběhla. Děkujeme i složkám Integrovaného záchranného systému za poskytnutou součinnost,“ napsal na facebook města Kyjova, kde byli občané města průběžně informování o tom, jak práce probíhají, mluvčí Zdražil



Žádné komentáře:

Okomentovat