sobota 3. července 2021

Dobrovolníci pomáhali i na Pánově

 Hodonín-Pánov - Bezprostředně po živelné katastrofě se vzedmula vlna solidarity s postiženými. Lidé posílali peníze na rychle zřízené účty pomoci, konaly se materiální sbírky a dobrovolníci ve velkém přijížděli do postižených oblastí. Jedním z nich byl i pan Ondřej z Vracova. V pátek 25. června projížděli hodonínským Pánovem cestou na montáž a v sobotu sem přijel se svými kolegy pomoct. Vzali s sebou potraviny, nářadí i nějaké plachty na zakrytí rozbitých střech. „Dobrovolníků přicházely desítky, ale organizace tu byla slabá, tak se člověk musel hodně ptát, být intuitivní a empatický, aby se zorientoval v situaci a jeho pomoc byla účinná,“ přibližuje Ondřej. Odklízeli hlavně trosky, popadané rozbité střešní tašky a opravovali střechy garáží, zatímco klempíři se soustředili na střechy domů. Stojí tu rodinné domy i bytovky. Později přijeli hasiči i Červený kříž.

 „Nejvíce poškozená byla hájenka, štíty se propadly dovnitř. Můj známý tu shodou okolností v kritický čas zachránil z domu pětiletého chlapce, jeho dědečka se bohužel zachránit nepodařilo, zavalilo ho to,“ vypráví s pohnutím dobrovolník Ondřej.

 

Foto: zdroj Internet

O den později dorazila na stejné místo pomáhat s manželem a přáteli paní Kamila, učitelka z Vřesovic. Situace zde byla již znatelně lepší. „Na místě fungovali koordinátoři, byl tu stan s jídlem a pitím, trosky už byly z velké části roztříděné a uklizené,“ popisuje. Spolu s místními se soustředili na úklid zahrádek v okolí bytových domů, odklízeli větve, křidlici, zbytky poškozených plotů i zničený bazén. „Práce tu bylo ještě dost, dobrovolníci přicházeli celý den,“ dodává Kamila.





Žádné komentáře:

Okomentovat