sobota 26. června 2021

Poslední důležité hlasování před stavbou aquacentra

Kyjov – Na zasedání zastupitelstva 7. června, které se netradičně konalo s ohledem na protiepidemická opatření v prostorách kina Panorama, bylo potvrzeno výběrové řízení a schválen dodavatel stavby na projekt aquacentra v Kyjově. Veřejnou zakázku vysoutěžila společnost Metrostav za cenu 285 400 000 Kč.

Poslední odhad předpokládaných nákladů byl při tom 250 milionů. Jak uvedl místostarosta Daniel Čmelík, cena stavebních materiálů vzrostla a ve srovnání s obdobnými projekty je částka 285 milionů adekvátní a výhodná. Město je ve výborné finanční kondici a úvěr si může dovolit. Většinu zastupitelů přesvědčil, návrh byl přijat 20 hlasy. Proti nebo se zdrželi hlasování bylo 6 členů opozičního sdružení Pro Kyjov.

Stanovisko opozice shrnul zastupitel Lukáš Fridrich. „Kyjov si může úvěr dovolit a za současných podmínek je navíc výhodné si vzít úvěr s nízkým úrokem a peníze investovat,“ potvrdil s tím, že vodní areál přinese vyžití obyvatelům města i okolí. Jak ale dodal, jde o luxusní zboží, které neřeší žádný ze zásadních problémů města, a tím je především nedostatek cenově dostupného bydlení. „Splácením úvěru výdaje nekončí, je nutno stavět nové atrakce, aby si aquapark udržel atraktivitu pro návštěvníky. Po deseti letech a později bude třeba obnovovat technickou infrastrukturu,“ pokračoval Fridrich. Opozice vidí řešení v plnohodnotné rekonstrukci letního areálu koupaliště a použití zbylých peněz z úvěru na investice do rozvoje bydlení a do infrastruktury pro místní spolky, například Klubu Nětčice, haly v Bohuslavicích a podobně. Zastupitelé dalších stran však na tuto variantu neslyšeli.

Kyjovské koupaliště se začalo budovat v roce 1958 a bylo otevřeno 13. června 1964. Od té doby sloužilo obyvatelům města i okolí. Nyní bude zavřeno už druhou koupací sezónu. „Jsme ve fázi, kdy zastupitelé vybrali dodavatele. Nyní musíme vyčkat na skončení zákonné lhůty pro podání případných námitek. Pokud vše půjde dobře, v řádu několika týdnů bychom přistoupili k podpisu smlouvy,“ řekl Novému Slovácku místostarosta Čmelík. „Demoliční práce ve stávajícím areálu by mohly začít ještě letos v létě. Plán je takový, abychom v průběhu příští koupací sezony mohli nově zrekonstruovaný areál otevřít pro veřejnost. Stavba aquacentra by začala v příštím roce, jeho otevření je předběžně plánováno na první polovinu roku 2023.“ 

Krytý bazén bude součástí aquacentra v Kyjově.

A jaká překvapení budou návštěvníky areálu v koupací sezoně 2022 čekat? „Půdorys obou hlavních bazénů zůstane zachován. V tom větším budou tři padesátimetrové plavecké dráhy, nově přibude relaxační zóna s vodními atrakcemi. Menší, neplavecký bazén nabídne atraktivní skluzavku a dětské vodní prolézačky. V blízkosti obou bazénů vyroste letní bar,“ popisuje Čmelík.



Žádné komentáře:

Okomentovat