sobota 26. června 2021

Definitivní konec mlékárny v Kyjově

 Zchátralý objekt kyjovské mlékárny zakončí svou téměř devadesátiletou éru demolicí.

„Komín jako historický odkaz na výrobu, která měla v těchto místech mnohaletou tradici, zůstane zachován. Mírný náklon komínu překážkou není, nicméně v plánu je statické posouzení objektu,“ uvedl mluvčí města Filip Zdražil.

Komín byl postaven již v roce 1935 a v tomtéž roce byla dokončena i budova mlékárny. Mlékárnu postavilo Rolnické mlékařské družstvo a náklady tenkrát činily 418 000 Kčs. Podnik zaměstnával desítky lidí a na mléko a mléčné výrobky ještě v devadesátých letech stávaly v podnikové prodejně fronty. Vyrábělo se tu kromě mléka také máslo, jogurty a sýry. Mlékárenský závod ukončil výrobu v roce 2006.

Město areál o rozloze čtyř a půl tisíce metrů čtverečních odkoupilo v roce 2015 za výhodnou cenu 8 milionů. Otevřelo tenkrát veřejnou debatu o možnostech využití této lokality v centru města a přislíbilo, že nechá zhodnotit architektonicko-technický stav budovy. Na nalezení nejvhodnějšího řešení si dalo lhůtu jednoho roku. Během následujících let opuštěné budovy však dále chátraly a lákaly skupinky mladých lidí, kteří do nich nelegálně vnikaly.

„Mlékárna se pro možnosti dalšího využití ukázala jako nevhodná, proto bude budova zdemolována, na rozdíl od sousedního pivovaru,“ informuje mluvčí Zdražil. „Piovar je z hlediska architektonického zajímavý objekt a stojí za to pokusit se ho zachovat.“ Demolice mlékárny město vyjde na 2,85 milionu korun. Podle předpokladu by práce měly být zahájeny začátkem prázdnin, město zatím čeká na podpis smlouvy s dodavatelem.

A jaké bude další využití lokality? „Základní idea je taková, že areál by měl sloužit z části bydlení, částečně by měl nabízet služby - obchodní, případně kancelářské prostory, může tam být i zázemí pro městskou galerii, o jejímž vzniku se v Kyjově v posledních letech mluví,“ přibližuje Zdražil. „Prioritou města je nyní uzavření dohody s některým z developerů, který by do výstavby zainvestoval své prostředky a postavil tam něco, co bude ku prospěchu občanů. Určitou dobu by objekt komerčně využíval tak, aby pro něj taková investice byla zajímavá, a následně by areál vrátil k užívání městu. Variant je ale více a vždy je to o dohodě. V tuto chvíli město konkrétní nabídku na stole nemá,“ zakončil Zdražil.


Žádné komentáře:

Okomentovat