pátek 11. června 2021

Zátopkovy děti běhaly se svými rodiči

Kyjov – Znovu otevřené stadiony přivítaly sportovce a ve středu 2. června také děti s rodiči. Po celé republice se konaly v rámci projektu Českého atletického svazu Atleti spolu – Den s českou atletikou zajímavé akce. V Kyjově pojmenovali událost podle legendárního atleta Emila Zátopka - Zátopkovy děti.

„Covidová doba je těžká a Zátopek je symbol naší atletiky, symbol vytrvalosti, houževnatosti a píle. A to je to, co teď všichni potřebujeme - vydržet a nevzdávat to, “ říká vedoucí Atletického oddílu Kyjov Ivana Řezáčová. „Emil Zátopek i se ženou Danou byl na kyjovském stadionu v roce 1964. Dokládá to i fotografie v kronice oddílu, tribuna byla tenkrát rozestavěná. Setkali jsme se se Zátopkem na mistrovství republiky v přespolním běhu a navrhl jsem mu, až bude s manželkou u rodiny ve Vacenovicích, aby se zastavili také v Kyjově,“ zavzpomínal dlouholetý trenér lehké atletiky v Kyjově Alois Vrbovský.

„Touto akcí otevíráme pocovidový nástup pohybu, pojďme se konečně hýbat, když můžeme. Jde o to, aby přišli rodiče čas prožít s dětmi na stadion, vyzkoušeli si novou tartanovou dráhu, kterou zde máme od loňska, rozhlédli se tu a nasáli atmosféru. Aby podpořili své děti v pohybu a smysluplném trávení volného času,“ dodává Řezáčová.

Sportovní trojboj zahrnoval běh na krátkou vzdálenost kolem mety, hod plným míčem a skok z místa. Soutěžily maminky se svými dětmi, ale přišlo i několik otců s potomkem, nebo se účastnila celá rodina. „Oba naši kluci chodí do atletického oddílu, tak jsme dnes přišli na stadion s nimi,“ sděluje sportovně vyhlížející pár. Rodiče podle svých slov pěstují sport pouze rekreačně. 

Dcera a otec. Kdo bude rychlejší?

„Nejde o výkon, ale o to, přilákat děti s rodiči na stadion. Aby rodiče řekli - já půjdu s tebou, dneska si to zkusíme spolu. A třeba to ty děti osloví a začnou chodit do sportovního oddílu nebo kroužku,“ vysvětluje Roman Klimek, trenér přípravky. Akce se zúčastnilo celkem na dvě stě dětí a dospělých. Všechny děti pořadatelé odměnili papírovými medailemi a diplomy. Legendě české atletiky Emilu Zátopkovi by se happening Zátopkovy děti jistě líbil. V této souvislosti není bez zajímavosti, že manželé Zátopkovi zůstali bezdětní.



Žádné komentáře:

Okomentovat