sobota 29. května 2021

Kyjovský autobusák po pětačtyřiceti letech volá po změnách

Kyjov – Autobusové nádraží a jeho bezprostřední okolí je problematickou lokalitou v Kyjově už roky. V poslední době se o ní ale začalo více mluvit a snad i hledat účinná řešení. 

Autobusové nádraží slouží v Kyjově už od roku 1976.
Okolí vysoké zdi bývá často znečištěné.
Cedule na zdi.

„Scházejí se tu hlavně mladí, myslím, že ani nejsou místní. Sociálně slabí, možná žáci zvláštních škol. Určitě se tu prodávají drogy. Opilí, zfetovaní… močí, kálí u zdi, na chodníku bývají zvratky. V poslední době ale častěji přijíždí městská policie a dělá pořádek,“ říká jedna z obyvatelek přilehlých ulic, která se podle svých slov raději už ani nedívá z okna.

Loni na podzim zastupitelstvo města Kyjova přijalo vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích. Týká se to i autobusového nádraží a přilehlé ulice. Město rozhodlo také o pořízení další kamery a posílení kontrol městkou policií v této lokalitě. Nově se do řešení problémů zapojí také sociální pracovníci. Mezi narušiteli veřejného pořádku jsou často nezletilí do osmnácti let a dokonce i děti ze základních škol. Proto se do terénu společně s městskou policií vypraví i kurátoři pro děti a mládež.
V Kyjově funguje nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Bárka. Už třetím rokem usiluje o zřízení terénní služby, která by se v této lokalitě rovněž mohla angažovat. Prozatím se však nenašly pro toto řešení finance.

Autobusové nádraží v Kyjově při Nerudově ulici bylo uvedeno do provozu v roce 1976, v roce 1998 zde přibyla nádražní odbavovací hala s čekárnou a sociálním zařízením. „Autobusák je poplatný své době a od jeho vzniku se tu nic nezměnilo. V podstatě se pomalu rozpadá, dávno za životností je nejen vozovka, o uspořádání prostoru nemluvě. Návrh se musí ovšem udělat správně a také o nový prostor se musí majitel starat,“ zdůrazňuje zastupitel města za sdružení Pro Kyjov Petr Valihrach. Práce s veřejným prostorem je součástí jeho profese i oblíbeným tématem. Jeho stavební firma nedávno řešila zakázku na kompletní renovaci autobusového nádraží v Holešově, které bylo v mnoho ohledech podobné tomu kyjovskému. „Existuje spousta příkladů, studií, realizací, ve kterých se prokázalo, že uspořádání prostoru má obrovský vliv na chování lidí, kteří jej užívají,“ podtrhuje Valihrach.

„Správně navržený veřejný prostor má mimo jiné i takzvanou samohlídací funkci. V současnosti je bohužel nádraží uspořádáno tak, že umožňuje snadné provádění různých nekalostí. Například vysoká zídka za nádražím a její zákoutí slouží jednoduše jako záchod a shromaždiště pro různá individua. Navrhnout dobrý prostor ale jednoduché není a chce to koncepční práci a dlouhodobou vizi. V rámci komise výstavby jsme v minulosti na vedení města apelovali a nutnost úpravy prostoru autobusového nádraží nejednou prosazovali,“ dodává Valihrach. Autobusové nádraží není v majetku města, ale město podle něj má prostor pro vyjednávání s vlastníkem.

Jaké konkrétní změny by projekt na renovaci autobusového měl zahrnovat? „Usměrnění rozptylových ploch. Teď chodec neví, kudy může jít, kde už je vozovka. Nové zastřešení se současným moderním sdělovacím systémem. Nástupišť může být daleko méně. Propojit prostor za autobusovým nádražím, vhodné nahrazení zdi transparentní výplní. Když je na člověka vidět, chová se odpovědněji. Ani nevím, jestli je na nádraží WC, a to mám kancelář kousek odtud… to musí být intuitivní. Promyslet lépe pěší napojení do centra, k Lídlu, ke kinu Panorama a na sousední parkoviště. Udělat parkovací stání K+R. Usměrnit křižovatku na Vrchlického. Napojit cyklisty a zázemí pro cyklo - stojany, cyklověž. Je toho opravdu spousta, co by bylo třeba promyslet a vyřešit,“ říká Valihrach.

Veřejné záchodky na autobusovém nádraží jsou, poplatek činí deset korun. Každého asi napadne že, kdyby bylo WC zdarma nebo aspoň levnější, přispělo by to alespoň částečně k větší čistotě v bezprostředním okolí nádraží. „Město Kyjov už nyní provozovateli, to je ČSAD Kyjov, na provoz veřejných záchodů finančně přispívá. Zda bude WC úplně zdarma, nebo ne, je na rozhodnutí provozovatele. Nicméně vzhledem k tomu, že se v okolí autobusového nádraží potýkáme s lidmi popíjejícími alkohol, případně i narkomany, jak vyplývá z hlášení městské policie, obáváme se, že zpřístupněním WC zdarma bychom těmto osobám poskytli bezplatné zázemí, kde si mohou v klidu a nerušeně například aplikovat drogy. Naše ambice je přitom přesně opačná. Dostat tyto lidi z okolí nádraží, kde svou přítomností často obtěžují cestující a kolemjdoucí,“ uvedl k problematice mluvčí města Filip Zdražil. 





Žádné komentáře:

Okomentovat