sobota 29. května 2021

Fond podpoří organizátory bigbítových koncertů

Kyjov – Publikace Kyjovský bigbít 1961 – 2021 je výjimečná nejen co do svého obsahu, zachycuje šedesát let vývoje tohoto hudebního žánru v srdci Moravského Slovácka, ale také svým posláním. Výtěžek z prodeje knihy totiž nepůjde na konto autora Matěje Černého, který na knize intenzivně pracoval půldruhého roku, ale na podporu živé hudební kultury v Kyjově. Publikaci vydalo Kyjovské Slovácko v pohybu s přispěním města Kyjova.

„Byla možnost knihu rozprodat a postavit si u baráku bazén. Nakonec jsem se ale rozhodl výtěžek směřovat na podporu aktivit mladých lidí. Z peněz budeme pomáhat kyjovským organizátorům živé produkce bigbítu. V době koronaviru a plánované rekonstrukce Jančovky to myslím má hlavu a patu,“ řekl těsně před vydáním knihy Černý. „Po necelých třech měsících se z prodeje utržilo zhruba 200 tisíc korun, to je asi polovina z finální sumy,“ doplňuje nyní pro Nové Slovácko autor. Knížku napsal svěžím, bohatým a hravým jazykem, s vtipem a nadhledem zasazuje bigbítové dění ve městě do společenského a politického koloritu doby, na kterou si mnozí ještě dobře pamatujeme, i když bychom nejraději zapomněli… Součástí publikace je i datový nosič s dobovými nahrávkami skupin, texty písní, plakáty koncertů, novinovými články i písemnými memoáry členů kapel.

Celkem je k prodeji do fondu určeno 600 knih. Knížka je k dostání v Kyjově v prodejně hudebnin na ZUŠ, v kavárně Pražírna a v hospodě U Jančů. Rozměrná a graficky originální třísetstránková publikace plná fotografií stojí 660 korun. „Město má 100 kusů, které bude nabízet v informačním centru,“ upřesňuje Černý. Účelné využití takto získaných finančních prostředků mu velmi leží na srdci. „Každý, kdo si knihu koupí, přispívá celou částkou k podpoře živé kultury ve městě,“ zdůrazňuje.

O možnost využít prostředky fondu může žádat každý, kdo v Kyjově plánuje organizaci hudební produkce zaměřené na rockovou muziku v širokém slova smyslu. Týká se to jednotlivců či skupin z řad kyjovské veřejnosti, studentů, muzikantů nebo hudebních fanoušků. „Finance nejsou určeny k vytvoření zisku organizátorů, mají sloužit jako finanční „polštář“, pojistka k tomu, že po organizaci kulturní akce nevznikne pořadateli dluh, což se v Kyjově bohužel často stává. Smyslem je motivovat aktivní lidi k organizaci hudebních akcí, koncertů a minifestivalů,“ přibližuje Černý.

Bližší informace lze najít na webových stránkách Kyjovského Slovácka v pohybu, která finanční fond Kyjovský bigbít spravuje. Prvním krokem organizátora by mělo být zaslání informací o plánované akci včetně předpokládaných nákladů na adresu bigbit@kyjovske-slovacko.com . Komise složená z aktivních muzikantů a organizátorů kulturních akcí posoudí realističnost záměru a závazně přislíbí spoluúčast na akci. Po uskutečnění koncertu je třeba uschovat doklady, faktury a zaevidovat počet platících návštěvníků. Dalším krokem je provedení konečné bilance „příjmy minus náklady“. Pokud se organizátor dostane do záporných čísel, bude mu částka po předložení dokladů proplacena.

Jak píše autor Matěj Černý v úvodu knížky Kyjovský bigbít, jejím smyslem je udělat radost. To se díky příjemnému čtivému podání relevantních informací, které by jinak zapadly do říše zapomnění, podařilo už u dvou stovek čtenářů. Buďte dalším, který zakoupením jedinečné publikace udělá radost sobě nebo svému blízkému a zároveň podpoří nadšené organizátory a přispěje tak k novým hudebním zážitkům obyvatel města. Po době „koronavirového půstu“ si to všichni zasloužíme! 







Žádné komentáře:

Okomentovat