pátek 14. května 2021

V Kyjově se přidali k Milionu chvilek

Kyjov – „Hrad za hranou, republika v ohrožení“ nazval svoji demonstraci spolek Milion chvilek pro demokracii, který se rozhodl svolat protestní shromáždění a veřejně odsoudit kontroverzní televizní projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice. Lídři Milionu chvilek vyzvali senátory, aby na prezidenta podali ústavní žalobu pro podezření z velezrady. Zároveň upozornili i na další problémy ohrožující demokracii v naší zemi. Na pódiu promluvil například hudebník a bývalý politik Michal Kocáb, který po roce 89 dohlížel na odsun sovětských vojenských jednotek. Kocáb inicioval za stejným účelem - podání ústavní žaloby na prezidenta - občanskou petici. Lidé zaplnili Václavské náměstí, podle odhadu policie jich přišlo asi deset tisíc. K iniciativě se připojila sedmdesátka dalších měst a obcí v České republice, mezi nimi i Kyjov. V okrese Hodonín byl tentokrát jediným místem občanského protestu.

Ve čtvrtek 29. dubna v 18 hodin se před kyjovskou radnicí sešly asi tři desítky lidí. Iniciátorem akce byl Petr Valihrach, zastupitel města za sdružení Pro Kyjov. Přečetl prohlášení spolku Milion chvilek pro demokracii a zdůraznil smysluplnost demonstrace. Frustrace z politiky je podle něj všudypřítomná a prezident situaci kolem kauzy Vrbětic relativizoval a nepostavil se důrazně za zájmy své země. „Nechci, aby mi moje děti jednou vyčítaly, že jsme nic nebo málo udělali proto, aby se zde poměry zlepšily. Nepřipustím, aby se musely bát vyjádřit svůj názor, když se jim něco nelíbí. Bohužel znovu se probouzí mezi lidmi stará mentalita obav a strachu, která tady panovala kdysi,“ řekl Novému Slovácku Valihrach.

„Vůbec si nemyslím, že je to o množství,“ doplňuje bývalý starosta Skoronic Jan Grombíř, který se akce zúčastnil. „Přijdu vždycky. Dobře si pamatuji, že v roce 89 nás zpočátku také protestovala jenom hrstka. A pak to narostlo ve velkou demonstraci, která režim položila. Ta síla musí zezdola růst,“ dodává Grombíř, kterého znepokojuje totalitní myšlení a neschopnost, se kterými se v posledních letech v řadách volených politiků na všech úrovních setkává.



Žádné komentáře:

Okomentovat