pátek 14. května 2021

Ekonomický experiment Corrency v Kyjově odstartoval

Kyjov – Dvakrát odložený start pilotního projektu na podporu oživení lokální ekonomiky Corrency vstoupil 26. dubna konečně v platnost.

 Autor projektu Pepe Rafaj.
 Nabídky získat 400 correntů využilo asi 1000 lidí z Kyjova, to je polovina z možného počtu. Občané se tudíž mohou stále registrovat, dokud nebude plánovaná kapacita 2 000 jedinců naplněna. Do projektu se zapojilo 36 obchodníků, u kterých lidé mohou virtuální měnu utratit. Jedná se o prodejny spotřebního zboží i potravin, autoservis, autoškolu, kosmetický salon, fitness centrum, fotoateliér, vinotéku, restaurace a další. Systém funguje jako padesáti procentní sleva, takže 400 korun lidé doplatí z vlastní kapsy. Mají na to třicet dnů. Další zájemci se mohou stále hlásit přes internet na stránce: https://kyjov.corrency.cz/registrace/ nebo na podatelně kyjovské radnice.

Do pilotního projektu se zapojila i kavárna Pražírna. „Denně se tu objeví někdo, kdo systém využívá,“ říká spokojeně majitel podniku Tomáš Výleta. Druhý den přijde na účet padesáti procentní doplatek útraty zákazníka. Elektronická komunikace by podle něj mohla být jednodušší, ale jak dodává, to se určitě časem zlepší. 

Kyjov je prvním městem v republice, který novátorský ekonomický projekt Corrency zkouší v praxi. Jeho autor Pepe Rafaj, jenž plán vymyslel v době vlastní karantény při první vlně pandemie covid-19, věří v jeho velký potenciál. Podpořit místní podnikání podle něj může pomoci v řadě dalších měst, a to nejenom v České republice.

Žádné komentáře:

Okomentovat