sobota 26. června 2021

Je internet kamarád, nebo nepřítel? Webinář pro rodiče

 Mladí by měli mít jistotu, s kým komunikují.

V době covidu děti trávily kvůli on-line výuce u obrazovky počítače ještě více času než obvykle. Některé přiznávají, že místo stoprocentního sledování výkladu hrály počítačové hry nebo brouzdaly po internetu. Děti jsou ve virtuální realitě většinou více doma než jejich rodiče, ale stále zůstávají dětmi, které jsou v podstatě důvěřivé a často snadno zneužitelné. Proto rodiče nesmí rezignovat na své výchovné působení ani v kybernetickém prostoru. Dům dětí a mládeže v Kyjově ve spolupráci s Policií ČR nabídl rodičům Webinář na téma Internet a jeho rizika. 

Webinář je v podstatě seminář v on-line prostředí, takže předpokládá základní gramotnost v používání PC a internetu. Zatímco před několika lety přednáška na stejné téma zaplnila divadelní sál Domu kultury v Kyjově, ke sledování webináře se připojila pouze asi desítka zájemců. Přednášky byly zcela zdarma a konaly se ve dvou termínech, pro rodiče dětí prvního a druhého stupně základní školy. „Čekali jsme větší zájem, ale jsme rádi za každého zodpovědného rodiče,“ přiznává Michaela Hrozová, pedagog volného času Domečku.

Policejní preventista Petr Zámečník připomněl v úvodu přednášky podceňovaný fakt, že co se jednou vloží na internet, to žije dál svým vlastním životem, nad kterým ztrácíme kontrolu. Ať už jde o intimní fotografii nebo neuvážený komentář. I když se materiál později rozhodneme smazat, nevíme, kdo si ho mezitím stáhl a neovlivníme, jak s ním naloží. To si neuvědomují často ani dospělí, a tím spíše děti.

„Kdybyste věděli, že za domem je hluboké jezero a vaše děti neumějí plavat, nechali byste je bez dozoru?“ přirovnává preventista. Mnozí rodiče ale rizika hrozící jejich dětem na internetu ignorují. A někdy jdou sami špatným příkladem, kdy na své profily v sociálních sítích umísťují soukromé fotografie, včetně fotek svých malých dětí. Ty se tak snadno mohou stát terčem sexuálních predátorů. Proto je důležité nastavení osobních profilů jako soukromé, abychom jejich obsah sdíleli výhradně s přáteli – a i ty je třeba volit uváženě.

Podle Zámečníka je nezbytné komunikovat s dětmi o tom, co se na internetu děje. Vysvětlovat a být konstruktivní. Pomoci jim rozlišovat svět virtuální a skutečný. Děti musí vědět, že ať už se stane cokoliv, vždycky se mohou na své rodiče obrátit. Doporučuje shlédnout krátké didaktické filmy na YouTube Řekni ne a Seznam se bezpečně. Upozorňuje také na celovečerní dokumentární film V síti. 

Rodiče by neměli nechat dítě na sociálních sítích samotné.

„Důležitým krokem je ověřit si totožnost svého protějšku na sociální síti. Zda se muž nevydává za ženu nebo vrstevníka a podobně. Lze to provést jednoduše zasláním fotografie s aktuálním datem nebo dnešními novinami, případně videohovorem, “ vysvětluje Zámečník. Doporučuje také, aby rodiče znali hesla k účtům nezletilých. Se sexuálními útoky, zastrašováním a vydíráním se setkávají už děti na prvním stupni základní školy, a ne pouze středoškoláci, jako tomu bylo dříve. „Velkým problémem dneška je sexting – fotografie a videa se sexuálním obsahem, které pořizují většinou dívky, často už ve věku desíti a jedenácti let,“ upozorňuje preventista a dodává, že to není jenom nevhodné a rizikové chování, ale dá se interpretovat jako výroba a šíření pornografických materiálů, což je trestný čin. „Následuje vydírání, osobní schůzka, která často končí nezákonným sexem či znásilněním,“ dodává. Děti se také stávají obětí kyberšikany či cyberstalkingu - pronásledování. A zvláště v koronavirové době nebyla nouze o hoaxy - lživé poplašné zprávy a nevyžádanou poštu – spam.

Přílišné využívání sociálních sítí nebo dlouhý čas strávený hraním počítačových her může vést k závislosti. Ta se projevuje ztrátou ostatních zájmů, nepříjemnými abstinenčními příznaky a jejím projevem bývá i zvýšená únava z nočního hraní. V takovém případě je třeba vyhledat co nejdříve odbornou pomoc. Policejní preventista Petr Zámečník měl v poslední době také několik on-line přednášek pro žáky základních škol v regionu. Na podzim opět ve spolupráci s kyjovským Domečkem chystá další přednášku pro rodiče, a to „naživo“.





1 komentář:

  1. Internet je kamarád, ale rodiče by měli mít přehled o tom, co tam děti dělají. Já nechci dceru nijak sledovat, taky potřebuje mít soukromí, ale za to, že se o ni bojím, se na mě nesmí zlobit. V poslední době začala hrát docela pěkné hry pro dívky , tak dokud bude internet využívat k těmto hrám, nebo hledáním informací k úkolům do školy, tak budu klidná :-) .

    OdpovědětVymazat