neděle 1. prosince 2019

Vysadili alej k 30. výročí sametové revoluce. Každá „záminka“ dobrá

Čeložnice, Kyjov, Hýsly – Dobrá zpráva úvodem: Do zemědělské krajiny se vrací zeleň a stromy. Obce a aktivisté organizují výsadbu stromů, zapojují se místní spolky a dobrovolníci.

Nová alej vznikla podél polní cesty od Čeložnic směrem k Lipám. Celkem bylo vysazeno 53 stromů, včetně ovocných. „S výsadbou pomohli dobrovolníci, Sdružení dobrovolných hasičů Čeložnice, Český svaz ochránců přírody Kyjova a včelaři. Celkem to bylo 21 dospělých a děti. Všem patří dík,“ řekl starosta Čeložnic Jan Zbořil. Celkové náklady ve výši asi 18 000 korun šly z rozpočtu obce. „Výsadbu jsme provedli v sobotu 16. listopadu k připomenutí 30. výročí sametové revoluce pod heslem V Praze se demonstruje,  na Moravě pracuje,“ dodal starosta.

Nechyběl přípitek výbornou slivovicí na zdar výsadby.
Český svaz ochránců přírody Kyjov vyhlásil veřejnou sbírku na podsazení stromů, které se v předloňské výsadbě na Jasné hoře U Lip neujaly. Podařilo se vybrat 4 000 korun, díky nimž mohli aktivisté podsadit osm stromů. Také oni akci naplánovali na sobotu 16. listopadu a spojili tak síly s obyvateli Čeložnic k výsadbě aleje.
„Když jsme před dvěma lety vysazovali stromy do posledního remízku, co zbyl podél cesty od Lip do Čeložnic,  říkali jsme si, že musíme tímto zachránit poslední kus zeleně, která byla neustále odorávána. Někteří tvrdili, že to nemá smysl, protože krajní stromy semele traktor. Trvala jsem na tom, že ustupovat nebudeme, že stromy mají přednost, i kdybysme je měli podsazovat pořád dokola. A teď je vysazená celá alej,“ konstatuje se spokojeným úsměvem Zuzana Veverková z ČSOP Kyjov, členka komise životního prostředí v Kyjově. „Jsem moc ráda za podporu všech, dává naší krajině šanci.“

Také v Hýslých se sázelo. Jak informoval starosta Libor Orság, ve vývozech vedoucích k vinným sklepům vysadili celkem 40 ovocných stromů starých odrůd. „Občané se mohou těšit na žluté špendlíky, ryngle, hrušky, ořechy. Zkusili jsme vysadit taktéž 10 mandloní. Navazujeme tak na výsadbu včelařů, kteří začátkem roku vysadili 17 jedlých kaštanů. Obec se ve spolupráci s místními spolky chystá i na další výsadby. Budou se zapojovat taktéž myslivci, skauti, rybáři a další,“ slibuje starosta.

„Hlavním důvodem výsadby je udržovaní naší krajiny. Stromy jsou nejvýkonnější klimatickou jednotkou. Je třeba do přírody opět vracet zeleň, která díky kolektivizaci a monokulturnímu zemědělství z našich krajin ve velkém zmizela!“apeluje Orság a dodává, že jde také o to - zapojovat občany, mládež a děti. „Jedná se především o komunitní výsadbu, společenskou akci, kde se setkávají naši občané. Podobně se budeme potkávat i při sběru našich plodů.“ 

                                                                                            ( Foto: Zuzana Veverková)


Žádné komentáře:

Okomentovat