neděle 1. prosince 2019

Umělci jsou snílci z povolání. Zlíňáci vystavují v Kyjově

Kyjov – Socha sv. Urbana nebo papeže Jana Pavla II. v Bukovanech, výzdoba bukovanské kaple, monumentální minimalistická křížová cesta v krajině nad Bohuslavicemi jsou dílem pedagogů Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění. Škola letos slaví 25. výročí svého založení ve městě, které se od 30. let minulého století proslavilo Zlínskými salony, Filmovými ateliéry a také Školou umění, kterou podporovala i firma Baťa. K obnovení této kulturní tradice směřovalo také založení Zlínské školy umění v roce 1994. Jedna z akcí k výročí této události právě probíhá v Galerii Doma, kde v minulosti už vystavovali studenti a absolventi školy. 

Ak. sochař a pedagog Radim Hanke.

„Ke Kyjovsku máme přátelský i pracovní vztah, pojí se to. Za podpory někdejších starostů Bukovan Zdeňka Slováčka a bývalého starosty Vlkoše Jaroslava Kozáka se už v devadesátých letech v Nechvalíně a ve Ždánicích konaly plenéry pro naše studenty. V Miloticích jsme v letech 2003 až 2006 uspořádali sochařská i malířská sympozia a výstupy z těchto dílen jsou umístěny v okolí,“ připomněl ředitel školy Ivo Sedláček na zahájení společné výstavy devíti výtvarných pedagogů Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění. V minulosti v prostorách Galerie Doma měla řada z nich samostatnou výstavu.

Každý z autorů společné výstavy si zvolil dílo, které reprezentuje jeho tvorbu. „Je zde zastoupeno médium malby, médium volné grafiky a médium volného sochařství,“ upřesnil Martin Dvořák, který vyučuje dějiny umění. I když mnozí nejsou příznivci kolektivních výstav, zvláště když díla postrádají společnou tezi, výtvarník Zdeněk Poláček z Kyjova byl spokojen. „Každý si tu najde něco, co se mu líbí,“ zhodnotil. Svoje práce prezentují Ivo Sedláček, Pavel Preisner, Lubomír Jarcovják, Rané Hábl, Radim Hanke, Blahoslav Rozbořil, Kamil Mikel, Jolana Jemelková Shejbalová a Martin Dvořák. 




Výtvarní pedagogové svou profesi nezapřeli, a tak součástí vernisáže byla i recesistická přednáška sociologa kultury a estetiky Blahoslava Rozbořila. „Umění je nástroj proti teroru jediné pravdy,“ uvedl. „Umělci jsou snílci z povolání. Kunsthistorici jsou vykladači snů.“ Svůj odborný výklad oživovaný troubením na podivný nástroj, kterým byla noha z dámské figuríny v punčoše, zakončil parafrází: „Lidé, sněte! Sněte, ale veřejně a s otevřenýma očima.“
Výstavu je možné navštívit do 29. listopadu. 


Zleva: Milan „Lovec“ Bílovský a Mirek Černý ze Zlína při svém sugestivním hudebním projevu na vernisáži.







Žádné komentáře:

Okomentovat