úterý 17. prosince 2019

Červená středa připomněla pronásledované věřící

Kyjov, Bzenec – Hořící červené svíce a červené nasvícení významných budov se staly symboly takzvané Červené středy, která připomíná krev trpících pro svou víru. Ani v jedenadvacátém století není svoboda náboženského vyznání ve světě zdaleka samozřejmostí

Před třemi lety se Red Wednesday konala poprvé, v České republice si věřící připomněli tento významný den letos podruhé. V Kyjově ve středu 27. listopadu po večerní mši lidé zapálili před kostelem u paty kříže označeného symbolem pronásledovaných křesťanů červené svíce a setkání zakončili společnou modlitbou. „Smyslem akce je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro svou víru,“ řekl děkan Vladimír Mrázek. „Podle některých odhadů je to až 600 milionů křesťanů, uvádí se, že jde o nejpočetnější pronásledovanou skupinu vůbec. Řada států, například Čína, Pákistán nebo Severní Korea, těžce perzekvuje své občany pro náboženskou víru.“
V současné době žije na světě více než 2 miliardy křesťanů, což je 32 procent z celkové populace. Křesťané zůstávají největší náboženskou skupinou světa. Polovina z nich se hlásí ke katolické víře. Více než ve 100 zemích světa jsou křesťané pro svou víru znevýhodňováni. 
 
Hořící červené svíce jsou znamením solidarity s trpícími věřícími.
Ve Bzenci v rámci akce Červená středa uspořádala farnost přednášku prof. Stanislava Balíka, děkana Fakulty sociálních studií v Brně, na téma Pronásledování pro víru ve světě. Beseda přinesla spoustu zajímavých informací a setkala se s velkým ohlasem. Nová kaple sv. Floriana nad městem byla symbolicky nasvícena červeným světlem.
Česká biskupská konference se tak společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR připojila k iniciativě křesťanské organizace Aid to the Church in Need. Akce se v tentýž den konala u nás v řadě měst a současně v několika zemích světa.






Žádné komentáře:

Okomentovat