neděle 1. prosince 2019

Laser Mapping v Kyjově a elektrizující atmosféra na Letné

Kyjov – I když po uplynutí třiceti let od sametové revoluce nejsme jako společnost i jednotlivci možná tam, kde jsme chtěli být, určitý posun k lepšímu nastal, a na tom se shodne většina. Starší lidé oceňují například svobodu náboženského vyznání, pro mladší je zase samozřejmostí svoboda cestování či podnikání. Fronty na banány, toaletní papír či pračky jsou už vzdálenou minulostí.
 
Panelová výstava fotografií a textů v bývalé komerční bance.
 Období komunistické totality od srpna 1968 do listopadu 1989 mapuje panelová výstava fotografií a textů, umístěná za výlohami rohové budovy bývalé komerční banky naproti radnice. Lidé se zde mohou dočíst například o akci „NORBERT“, v rámci které byly pořízeny seznamy nepohodlných osob předurčených do internačního tábora. I když se tohoto kroku nakonec režim neodvážil, tito lidé a jejich rodiny byli trvale znevýhodňováni a sledováni v občanském životě. „Překvapil mne ten dlouhý výčet obětí ruské invaze v roce 1968,“ poznamenala u jiného panelu žena, která prožila větší část svého života v socialismu. Výstavu zprostředkovalo Občanské sdružení Omega plus Kyjov. K vidění je do 30. listopadu.

Laser Mapping na budově radnice.
V nedělní podvečer 17. listopadu si Kyjovjáci připomněli Den boje za svobodu a demokracii setkáním před radnicí. Po krátkém projevu starosty Františka Lukla a hudebním vystoupení skupiny 4psi následoval Laser Mapping na budovu kyjovské radnice. Pro přítomné to byl příjemný šok a impozantní zážitek. Projekce v několika minutách světelnými a zvukovými efekty zpřítomnila důležité momenty i osobnosti uplynulých sta let ve městě i celé společnosti. Lidé mohli také shlédnout v kulturním domě doprovodnou výstavu Občan Macháček, o životě spoluzakladatele Mezinárodního dne studenstva, nebo promítání zpovědí osob pořízených organizací Paměť národa. 
 
Den předtím, v sobotu 16. listopadu, vyjel z Kyjova autobus na demonstraci na Letenskou pláň do Prahy, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. „Čtrnáct dnů předem už byly lístky na vlak do Prahy vyprodané, tak jsme se rozhodli zajistit dopravu vlastním autobusem. Do Prahy jsem jel na demonstraci už potřetí, byl jsem i v Brně. Cítím to jako svoji povinnost. Přes facebook se nám přihlásilo 33 lidí z Kyjova a okolí. Každý zaplatil za dopravu 550 korun,“ řekl jeden z organizátorů. 
„Ještě teď mám husí kůži, když si ty okamžiky vybavím. Sešlo se tam 300 tisíc lidí, byli i na střechách domů. Všichni byli k sobě vstřícní, slušní, usměvaví, naprostá pohoda. Žádné nenávistné komentáře. Měl jsem z toho velice příjemný pocit a jsem rád, že jsem tam byl,“ uzavřel osmapadesátiletý Kyjovják, který se obává o svobodu slova a právní stav naší země. 
 
Demonstrace na Letné 2019. (Foto: zdroj Internet)
.







Žádné komentáře:

Okomentovat