neděle 29. dubna 2018

Moderní objekty Jaroslava Válka zaujmou i pobaví

Tančící pár. Oblíbená práce autora.
Ždánice - Ocelové plastiky s figurálními motivy, kinetické sochy i autorské šperky vystavuje v Zámecké vile ve Ždánicích Jaroslav Válek. Autorův přístup k umění je modernistický až minimalistický. Vyznačuje se kreativitou, originalitou, ctí kvalitní řemeslo a věrnost materiálu.

Jaroslav Válek (nar. 1954 v Uherském Hradišti) je umělecký kovář. Používá k tvorbě „železo“, přesněji ocel, která se při teplotách 800-1000 stupňů Celsia stává kujnou a plastickou. Válek žije a tvoří ve Veselí nad Moravou, kde má svůj ateliér. Přestože pochází z rodiny s kovářskou tradicí, jeho děd i praděd byli kováři, jeho cesta k tomuto oboru nebyla přímočará. Po ukončení průmyslovky strojního zaměření působil jako strojník na různých místech. Jako umělecký kovář pracoval u Družstva kovářů v Praze, kde se v tomto oboru vyučil. Naskytla se mu také možnost pracovat na zaoceánské lodi. Díky tomu už za socialismu procestoval svět a navštívil slavné galerie. To vše ho inspirovalo a po návratu domů si začal budovat vlastní bydlení a kovářský ateliér. 

Ocel zpracovává kovářskými technikami, což představuje přímou práci s materiálem, bez pomocných modelů. „To mi umožňuje vytvořit neomezený počet vždy originálních modelů daného tématu,“ přibližuje umělecký kovář. K úpravě povrchu plastik používá ojedinělou techniku leptu, tzv. „kavitaci“. Plechy poleptané tímto způsobem pod velkým tlakem vlisuje do papíru, a tak vznikají slepotisky. Za použití barvy vytváří takto reliéfní grafiku. I tato díla nechybí v zámecké expozici.
Kinetická plastika. Horní část se otáčí na hrotu.

Jaroslav Válek je uznávaný a vyhledávaný výtvarník. Spolupracuje například s pražskou galerií Vltavín. Vytvořil insignie pro biskupa české starokatolické církve, divadelní ceny Alfréda Radoka nebo cenu pro vítěze Mistrovství světa historických kol. V roce 2014 obdržel Cenu města Veselí nad Moravou za uměleckou práci a propagaci kultury. „Na vernisáž výstavy přišlo přes sedmdesát lidí ze širokého okolí, z Kyjova, Veselí i z Brna,“ dodává kurátor výstavy Tomáš Prusenovský s tím, že autora pozdravil i starosta Ždánic Vladimír Okáč. 


Kurátor výstavy Tomáš Prusenovský u kovové plastiky ptáka.





Každá z Válkových prací nese nějaké poselství,většinou laskavě úsměvné a dodávající vnitřní sílu. „Některé své komorní artefakty označuje Válek za fetiše, i když toto označení může mít spíše ironický nádech, jakousi vnitřní magickou sílu působící na své okolí Válkovy práce bezesporu obsahují,“píše Josef Chalupa ve své monografii o autorovi.
Válkova výstava ve Ždánicích potrvá do 2. května.










Válek pracuje kovářskými technikami, přímo s materiálem.


Slepotisky, reliéfní grafika a figurální plastika.

Kejklíři. Akrobat. Kinetické sochy.

Autorský šperk



Žádné komentáře:

Okomentovat