pátek 20. dubna 2018

Vladimír Výleta se stal Dobrovolníkem roku


Kyjov - Osobnosti minulosti i dneška na Kyjovsku – to bylo tématem vernisáže v Radniční galerii 10. dubna. Výstavu Osobnosti Kyjovska posledního století připravilo Kyjovské Slovácko v pohybu. Expozice je instalována v rámci 100. výročí vzniku České republiky. Organizace Krok, která založila v roce 2015 Centrum dobrovolnictví, iniciovala ocenění lidí z kyjovského regionu, kteří svůj volný čas nezištně věnují potřebným.

Ocenění dobrovolníci Kyjovska. Vpravo Dobrovolník roku Vladimír Výleta.
 
 Senátorka a starostka Ratíškovic Anna Hubáčková
Ceny z rukou starosty města Františka Lukla a senátorky a starostky Ratíškovic Anny Hubáčkové převzalo třináct dobrovolných pracovníků. Už od října loňského roku mohly organizace a veřejnost navrhovat jména těch, kteří by si ocenění zasloužili. Jak připomněla ředitelka neziskové organizace Krok Hana Čamlíková, dobrovolnictví není žádná novinka, dobrovolnictví funguje po celém světě. Přispívá k rozvoji občanské společnosti. Vyzdvihla lidskost, jejímž projevem dobrovolnictví je. Starosta města František Lukl dobrovolníkům za jejich práci poděkoval a popřál jim hodně energie, elánu a také štěstí na osobnosti, které dobrovolnictví podporují. Senátorka Anna Hubáčková upozornila na to, že je velkým patriotem Kyjovského Slovácka a dodala, že je pyšná a hrdá na zdejší dobrovolníky a jejich práci.

Starosta F. Lukl předává ocenění Dobrovolník roku V. Výletovi.
Hlavní cenu získal a Dobrovolníkem roku se stal devětasedmdesátiletý Vladimír Výleta. Toto ocenění bylo uděleno poprvé. Výleta je duchovním otcem a zakladatelem humanitární organizace Omega plus, která působí už šestnáct let. V současné době má spolek třináct dobrovolných pracovníků. Koordinuje například práci stovek pletařek po celé republice, které pletou obvazy pro malomocné v Indii a Africe. „V posledních letech je tato nemoc na mírném ústupu, ale naše pomoc je stále potřebná,“ řekl Výleta s tím, že loni zaslali balíky s ručně pletenými obvazy na 36 adres. Osobně před několika lety navštívil některá místa v Indii, kam obvazy putují. Jeho dojmy z této chudé země jsou stále živé. 


Dobrovolnice Jitka Obrová byla nominována za práci s dětmi.
Mezi dalšími oceněnými byla například Jitka Obrová ze Sobůlek. Nominovaná byla za volnočasové aktivity s dětmi, dětem se věnuje už téměř čtyřicet let. Vede v obci zájmové kroužky a organizuje tábory pro děti s křesťanským zaměřením. Sama je už babičkou, ale jak říká, kreativní práce v dobrovolnictví ji nabíjí a dodává novou energii k práci pro rodinu a vnoučata. „V postním období jsme se s dětmi zaměřily na křížky v Sobůlkách a okolí, fotily jsme je a pátraly po jejich historii… Šlo o to, aby děti získaly vztah k místu, kde žijí, “ přibližuje Obrová, která pochází ze severních Čech. 



Oceněné (zleva) Ludmila Kloudová a Zuzana Šrahůlková.
Zuzana Šrahůlková a Ludmila Kloudová založily spolek Educante, který si za dva roky svého trvání už našel mezi dalšími pomáhajícími organizacemi v Kyjově své místo. Nabízí například poradnu pro pečující nebo vede skupinu sebeobhájců na podporu lidí s mentálním postižením. „Bylo to něco výjimečného, nečekaného a řekla bych, že jsme tady i za ty, kteří by si ocenění také zasloužili,“ shrnula své dojmy z akce Ludmila Kloudová.

V rámci výstavy jsou v prostorách Radniční galerie umístěny panely s informacemi o osobnostech posledního století pocházejících z Kyjovska, jejichž význam dalece přesahuje hranice regionu. Najdeme zde například medailonek malíře Jano Koehlera, který žil v Nenkovicích a ve Strážovicích, profesora Bohumila Sekly pocházejícího z Bohuslavic u Kyjova, armádního generála Josefa Sergěje Ingra z Vlkošek, ale i rodáka z Vracova herce Josefa Somra. Výstava potrvá do 29. dubna.

Fotografie z činnosti Dobrovolnického centra na nádvoří Radniční galerie

Dobrovolníkem roku je Vladimír Výleta, předseda organizace Omega plus.


Výstava Osobnosti Kyjovska v Radniční galerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat