neděle 15. dubna 2018

Fenomén Merkur se objevil v Kyjově

Kyjov – Asi tisícovka návštěvníků si dosud prohlédla výstavu legendární stavebnice Merkur v kyjovském muzeu. „Je to putovní výstava, tři roky jsme byli v pořadníku, výstava má celostátně velký úspěch," referoval pracovník muzea Stanislav Pokorný. Vyhledávají ji děti i dospělí. 
 
Stavebnice se vyrábí už od dvacátých let minulého století a řadí se tak k výrobkům s nejdelší životností na trhu. Výstava ukazuje vývoj stavebnice od nejstarších verzí až po nejnovější typy stavebnic, které se specializují například na zemědělské nebo stavební stroje. V současné době patří stavebnice mezi nejúspěšnější ryze české výrobky.

Stavebnici vymyslel Jaroslav Vanc v roce 1904 a v roce 1922 si systém nechal patentovat. Již v době první republiky byl o tuto unikátní „hračku" velký zájem. Pro Jiřího Mládka, bývalého konstruktéra ČKD Praha, se stala srdeční záležitostí. Putovní výstava je jeho soukromým projektem. Ve městě Police nad Metují se stavebnice vyrábí už od roku 1920. Ve zdejším muzeu je stálá expozice stavebnice Merkur. Je zde k vidění i Ocelové město, při jehož konstrukci zpracoval Jiří Mládek 1 200 kg materiálu. Inspiroval se romány Julese Verna a technikou 19. století. Počin je zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako největší stavba postavená z Merkuru. 

 
Stanislav Pokorný z kyjovského muzea vysvětluje, že nejde jenom o zábavu, ale ze stavebnice se dají složit funkční modely nejrůznějších staveb, strojů a technických zařízení. „Málokdo ví, že vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle využíval ke svým prvním pokusům zařízení postavené ze stavebnice Merkur," upozorňuje na zajímavý historický fakt. 
 

Pracovník muzea S.  Pokorný zkoumá, jak model funguje.
Na výstavě uvidíte například auta, traktory, lokomotivy a obří jeřáby, ale také velký model ruského kola nebo ropné věže sestavené z komponentů stavebnice. Součástí výstavy je i tvořivá dílnička, takže návštěvníci si mohou pomocí šroubků, matek, koleček a předvrtaných profilů z lakovaného ocelového plechu postavit svoje vlastní modely. „Baví to hlavně dospělé návštěvníky," poznamenává s úsměvem Pokorný.
Ale s fenoménem Merkur se seznamuje i mládež. „Chodí sem školky, přijíždějí školy ze širokého okolí, například až ze Žarošic. Rozpomněl jsem se na staré časy a školy v okolních obcích jsem osobně objel a na ředitelství předal plakátek," vysvětluje Stanislav Pokorný s tím, že poslat pozvánku emailem většinou nestačí. 


Návštěvníci mohou obdivovat rozměrné modely sestavené z komponentů stavebnice Merkur nebo si sami něco vytvřit.

Výstava Merkur byla zahájena dne 18.2. 2018 a ukončena 15. 4. 2018.

Celkem ji navštívilo 1629 návštěvníků.

Z toho 26 tříd základních škol z Kyjova a okolí
5 tříd studentů středních škol Kyjova
a 9 tříd mateřských škol z Kyjova a okolí.

( Článek vyšel v Novém Slovácku.)




















2 komentáře:

  1. Za mě je Merkur fakt super. :) Když se to propojí ještě s dalšími zařízeními, tak z toho uděláte skvělé věci. A děti se na tom navíc spoustu věcí naučí. :) Já jsem takhle pořídil dvě planetové převodovky Bühler a udělal dětem právě ruské kolo, které vidím taky na fotkách. :) A až je to přestane bavit pouštět, tak to rozebereme a společně postavíme zase něco jiného. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super! Užijte si to! Zlaté české ručičky..:-)

    OdpovědětVymazat