pátek 20. dubna 2018

Trochu drsné akty z Mayrau v galerii Doma

Kyjov – Černobílé fotografie ženských aktů prezentuje výstava v kyjovské Galerii Doma. Autorem je Josef Fantura, fotograf a ředitel Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Jak řekl, nejčastěji fotí folklór - masopust a Horňácké slavnosti, a profesně výtvarná díla do katalogů. Akty představují pouhý zlomek jeho tvorby.

Josef Fantura, fotograf a ředitel Galerie výtvarného umění v Hodoníně.
„Já ty děvčata ani neznám,“ uvedl Fantura. Fotografie vznikly na mezinárodním fotografickém workshopu v hornickém skanzenu Mayrau u obce Vinařice na Kladensku. V muzeální expozici technické památky je zachovaný stav, jako by lidé, kteří zde pracovali, právě včera odešli. Bezbranná nahota ženských těl na snímcích kontrastuje se syrovým prostředím důlních šachet, oprýskaných stěn šaten, hromadných sprch, těžkých strojů i zastaralých kanceláří.
„Působí to trochu drsně,“ vyjádřil se Jan Plchut z Mutěnic, ale ukazuje na fotografii, která se mu líbí. Podle Josefa Fantury byly „drsné“ i podmínky, za kterých fotografie vznikaly. Ve skanzenu bylo několik stanovišť s modelkami. „Mezi těmito lokacemi jsme se po hodině ve směru hodinových ručiček přesunovali. Nevěděli jsme, co nás čeká, jak to tam bude vypadat, jaké budou podmínky. Takže jsem museli veškeré fotografické vybavení nosit s sebou. Najednou fotilo dvanáct fotografů, tudíž to bylo skutečně náročné – ohlídat si kompozici, vystihnout okamžik, kdy vám ji nikdo nenaruší, řešit světlo… nahotu jsem vůbec nevnímal. Na jeden dobrý snímek je stovka nepodařených,“ shrnul s tím, že to byla ale velmi dobrá škola a „takové safari“, kdy je třeba okamžitě jednat, fotit. 
 
Fantura fotí už od svých deseti let. Zavzpomínal na časopis ABC, podle kterého s výukou focení začínal. Má rád fotografie například Jindry Štreita, Vladimíra Židlického a za nedostižný vzor považuje Helmuta Newtona, který se proslavil fotografiemi pro časopis Vogue.
Výstava „Akt z Mayrau“ v Galerii Doma skončila 13. dubna.


„Akt z Mayrau“ je název výstavy v Galerii Doma.

 (Článek vyšel v Novém Slovácku.)




Žádné komentáře:

Okomentovat