čtvrtek 23. prosince 2021

Vánoční strom Rádia Jih plní i letos dětská přání

Udělat si radost tím, že si koupíme něco pěkného pro sebe, to umí každý z nás. Udělat radost dárkem někomu jinému v okruhu našich nejbližších, zvláště v době Vánoc, se považuje za samozřejmost. Vánoční strom Rádia Jih přišel před lety s novou myšlenkou, a to nejenom pro své posluchače, ale pro všechny lidi s otevřeným srdcem: zahrát si na Ježíška a potěšit splněním vánočního přání děti z dětských domovů, ústavů a nemocnic.

„Delší dobu jsme uvažovali, jak bychom jako rádio mohli být prospěšní občanské společnosti, a jednoho dne uzrál tento nápad,“ říká ředitelka rádia Jana Svobodová. Vánoční strom Rádia Jih stojí v nákupním centru Cukrovar v Hodoníně v adventní době už po patnácté. „Vzhledem k tomu, že je umístěn ve vnitřních prostorách centra, zvolili jsme strom umělý, ale i tak dělá velkou parádu a nemusí kvůli němu každý rok padnout krásný zdravý strom,“ přibližuje Svobodová. „Začali jsme v roce 2007 a nevynechali ani jedenkrát, i v loňském covidovém roce a v době tvrdého lockdownu jsme nepolevili a s veškerým úsilím tento projekt, na který jsme velmi pyšní, zrealizovali.“

V letošním roce plní téměř 650 menších či větších přání z celkem deseti dětských domovů, ústavů a nemocnic na jižní Moravě. Zapojil se například dětský domov v Hodoníně, Strážnici, ve Vřesovicích, Krůček Kyjov, dětské oddělení nemocnice v Kyjově nebo v Hodoníně. Děti si píší svá přání samy, u malých či postižených dětí s volbou dárků pomáhají jejich vychovatelky. Jednotlivá přání si pak dárci mohou rezervovat na webových stránkách akce.

Vánoční strom v obchodním středisku neušel pozornosti paní Radky. Dárky nakupuje pro znevýhodněné děti už osmým rokem a její nadílka je rok od roku bohatší. Dárky pořizuje dokonce v průběhu celého roku, dokáže už přání dětí odhadnout. Koncem listopadu si nechala vytisknout dlouhý Seznam dětských přání, kde je uvedeno křestní jméno dítěte, jeho věk a konkrétní přání a také dětský domov, kam bude dárek doručen. Růžovým fixem si paní Radka zatrhuje splněné dětské touhy. Letos to dělá víc než třicet položek! Nakoupila antistresové omalovánky, výtvarné potřeby, obrázkové knížky, puzzle, plyšová zvířátka nebo panenku, kosmetické balíčky pro dívky i chlapce, ušila dětské polštáře s motivy zvířat. Dětská oddělení nemocnic si pro své malé pacienty pro ukrácení dlouhých dnů v nemocničním zařízení přejí například zažehlovací korálky, tvrdé barevné papíry, třpytivé papíry na zdobení, fixy na textil, modelínu, lak na malování kamínků, průhledné kontejnery na hračky nebo jednoduché dřevěné puzzle.

„Děkujeme všem dárcům za podporu a pomoc při plnění přání dětem, kterým každý dáreček rozzáří oči a vyvolá úsměv na tváři. A to je přece nejvíc! Bez vás, našich skvělých posluchačů, bychom to nedokázali!“ vzkazuje ředitelka rádia Jih. Sympatické je, že tato stanice garantuje splnění všech přání. „Ta přání, která zbudou, plní Rádio Jih s laskavým přispěním partnerů, za což jim patří velké poděkování,“ potvrdila Svobodová.

Rádio Jih hradí veškeré výdaje spojené s organizací a zajištěním akce. „Jen balení dárků a jejich doručení správnému adresátovi představuje zajímavý logistický oříšek,“ upozorňuje ředitelka. Její poděkování směřuje tudíž ke všem kolegům a kolegyním v rádiu, kteří se na realizaci celého projektu podílejí. Vánočním stromem od listopadu až do Vánoc žije celé Rádio Jih a každý se snaží přiložit ruku k dílu.

„Vždycky jsem trvala na tom, když po mně chtěli jméno, že ho uvádět nebudu, dárky přece naděluje Ježíšek,“ říká štědrá dárkyně, paní Radka. Neváhala se zapojit i do akce Krabice od bot a na sběrné místo v Kyjově v prodejně obuvi Dona Bota doručila hned několik krabic naplněné dárky. Tady jde o překvapení, dárek vybírá samotný dárce podle vlastního uvážení a krabici označí, zda je určena pro dívku či chlapce a jakého věku. Akci organizuje již tradičně Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Zabalila jsem čepici a šálu, hračku, hrníček a čokoládu s motivem Vánoc,“ přibližuje obsah jedné z krabic. I když na vlastní oči neuvidí, jak její dárek u vánočního stromku rozjasní nejednu dětskou tvářičku, hřeje ji pocit, že její úsilí přinese trochu dobra, lásky a radosti těm nejzranitelnějším, zvláště do dnešního komplikovaného světa.

 

Foto: 2x archiv Rádia Jih




Žádné komentáře:

Okomentovat