čtvrtek 23. prosince 2021

Betlém s kapkou recese aneb mobilem neurazíš

Kyjov má kromě nazdobeného vánočního stromu na náměstí ve veřejném prostoru i nový betlém. Tvoří ho slaměné postavy v životní velikosti z dílny Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty. Betlém stojí na náměstí Hrdinů před budovou Klvaňova gymnázia a střední zdravotnické školy. 



 

Iniciátorkou projektu je Darja Machalínková ze spolku Tanečnice, který vznikl na jaře tohoto roku. „Chtěli jsme betlém z přírodního materiálu, aby se hodil do prostoru před budovami školy. Chodí se na něj dívat mateřské školky, zastavují se tam maminky s dětmi, jsme rádi, že budí pozornost," říká Machalínková s tím, že se snažili vyhnout kýčovitému provedení slavné scenérie. Pro svůj nápad získala město, které zaplatilo za tuto expozici asi třicet tisíc korun.

„Po Třech králích budeme betlém demontovat. Všechny součásti se uskladní na suchém místě ve sklepních prostorách budovy gymnázia, při dobrých podmínkách by měly vydržet několik let. Betlém bychom chtěli postupně rozšiřovat o další postavy a prvky," dodává Machalínková. Kometu nad betlémem namalovali a vyrobili studenti gymnázia.

Scéna narození Ježíška stará dva tisíce let získala, patrně díky vtipu a invenci studentů, současný rozměr. Svatý Josef má za pasem mobilní telefon a dva tyto přístroje leží i v jesličkách maličkého. Inu - pokrok nezastavíš..:-)




 

Žádné komentáře:

Okomentovat