pátek 16. dubna 2021

Zdravotníci v tom nejsou sami

Kyjov – Sladkosti, víno, bylinkové čaje, výpravné knihy a milé povzbudivé vzkazy, to všechno pomáhá a dodává energii zdravotníkům kyjovské nemocnice v této nelehké pandemické době. Potěšily je také canisterapeutické návštěvy Milana Doktora a jeho zlatých retrívrů. „Odezva byla úžasná,“ poznamenal spokojeně majitel „čtyřnohých miláčků“, kteří zde dříve mířili hlavně na dětské oddělení. 

Velikonoční nadílka v Nemocnici Kyjov byla bohatá, sladkosti pro personál doručila jako poděkování za péči o své nemocné zaměstnance sklárna Vetropack Moravia Glass. „Křupavé trubičky chutnaly skvěle,“ objevila se reakce na Facebooku nemocnice. Vítaná pozornost doputovala z Mikulčic. Lubomír Dvořáček, majitel vinařství, přivezl více než tisíc lahví výborného vína ze své produkce. Oblíbené čaje Sonnetor zase dodali jednatelé hodonínské společnosti TECH-TRADE, kteří zdravotníky podporují dlouhodobě. Pracovníci nemocnice na sociálních sítích také děkovali Světluškám ze skautského oddílu Kostelec za krabice plné cukroví, které zamířily na radiodiagnostické oddělení, oddělení klinické biochemie a klinické mikrobiologie. Luxusní sladkosti na doplnění energie věnoval také spolek Mankyz ze Svatobořic-Mistřína, který pečuje o ovocné stromy a pořádá jeden z největších koštů pálenek na světě. 

Nejen chlebem (a vínem) je živ člověk, a tak nemenší radost udělala zdravotníkům i dodávka plná knih, se kterou na ředitelství nemocnice přijel Tibor Skalka z CBS Nakladatelství se sídlem ve Zlíně. Přivezl dvanáct set kusů publikací, aby se dostalo skutečně na každého zaměstnance. Unikátní letecké snímky Kyjovska, Kroměřížska či Zlínska, které jsou obsahem knih, zaujmou a pohladí zvláště v době, kdy jsme nemohli překročit ani hranice svého okresu. Zároveň se mohou stát inspirací k objevování a návštěvám nepříliš vzdálených míst v našem okolí.

 S originální myšlenkou jak snížit napětí a stres z náročné služby přišlo vedení nemocnice, když pozvalo canisterapeuta Milana Doktora a jeho psí svěřence. Místo dětského oddělení tentokrát navštívili ARO, infekční a další exponovaná oddělení. Tříletého Gastona doprovázelo štěňátko, desetitýdenní Belinka. „Pejsci rozjasnili unavené tváře zdravotníků a to je důkazem, že naše návštěva za to stála a jednalo se o dobrý nápad. Štěňátko představuje přidanou emotivní hodnotu. Lásku k lidem má v genech z obou stran čtyř generací a navíc se tak přirozeně intuitivně učí,“ sděluje Milan Doktor z chovatelské stanice v Lipově, který je předsedou Canisterapeutického sdružení Jižní Morava. 

Balzámem pro zdravotnický tým jsou slova ocenění, poděkování a povzbuzení, které od lidí přicházejí nejčastěji po sociálních sítích. Děkovný dopis zaslala řediteli nemocnice Lubomíru Wenzelovi i senátorka a bývalá starostka Ratíškovic Anna Hubáčková. Oceňuje mimořádné nasazení a přístup k pacientům v této těžké době pandemie. „Vím, že poslední rok byl nelehký pro nás všechny, ale obzvlášť a mimořádně náročný byl pro zdravotnický a veškerý personál pracující v nemocnici. Jejich práce si nesmírně vážím,“ píše senátorka. 

 „Doba covidová trvá v Česku už rok a pomalu začínáme zapomínat, jak vypadal provoz v Nemocnici Kyjov před epidemií. Počty hospitalizovaných pacientů klesají jen velmi pozvolna,“ shrnují na Facebooku nemocnice. K bezproblémovému chodu zdravotnického zařízení v těchto náročných podmínkách významně přispívají i hasiči a další dobrovolníci. 


 A o kolik pacientů s nemocí Covid-19 v těchto dnech Nemocnice Kyjov pečuje? „Počty se mění ze dne na den. V tomto týdnu evidujeme v průměru 75 pacientů na standardních lůžkách, o dalších 15 pacientů ve velmi vážném stavu pečují naši zdravotníci na lůžkách intenzivní péče,“ sdělil minulý čtvrtek mluvčí Nemocnice Kyjov Filip Zdražil.


Foto: archiv Milana Doktora 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat