pátek 16. dubna 2021

V estrádním sále se netančí, ale očkuje

Kyjov, Hodonín – Na velkokapacitní očkovací centrum, které bylo zřízeno v budově Domu kultury v Kyjově, lze slyšet jenom chválu. Lidé jsou spokojení, že očkování probíhá bez průtahů a těší je fundovaný a laskavý přístup zdravotníků i pomocného personálu. V očkovacím centru pracují čtyři lékaři, tři zdravotní sestry, jeden informatik a třináct pomocných pracovníků.

Očkovací centrum zahájilo provoz 3. března a do konce měsíce zde dostalo vakcínu proti nemoci Covid-19 přes čtyři tisíce lidí. Jednalo se především o seniory nad sedmdesát let, kteří se přihlásili prostřednictvím centrálního rezervačního systému. Na infolince 518 697 494 jsou pracovnice Odboru sociálních věcí Městského úřadu Kyjov připraveny zájemcům s registrací pomoci. Je možné také využít bezplatnou linku 1221.

Centrum má denní kapacitu až 600 klientů, její využití ale závisí na dostatečném počtu vakcín. Jak informoval mluvčí Nemocnice Kyjov Filip Zdražil, zařízení funguje zpravidla tři dny v týdnu, úterý až čtvrtek. Počet naočkovaných se pohybuje okolo 400 za den.

Lidé jsou spokojeni také s účelným uspořádáním a vybavením centra. Plány připravili ve VUT Brno. Podobná centra jsou v dalších, především okresních městech Jihomoravského kraje. Očkovací místo slouží všem zájemcům, kteří se zaregistrují v rezervačním systému Ministerstva zdravotnictví a uvedou jako očkovací místo Kyjov. „Spádová oblast Kyjovska a přilehlých regionů je poměrně velká, v rezervačním systému tak nyní figurují zhruba dva tisíce lidí čekajících na PIN 2 a svůj termín očkování. V průběhu dubna by se počet dodaných dávek měl výrazně zvýšit a očkování tak urychlit,“ doplňuje mluvčí Zdražil.

Klienti si s sebou na očkovací místo mají vzít občanský průkaz a kartičku pojištěnce, seznam užívaných léků a kontaktní údaje - telefonní číslo, případně e-mailovou adresu. Péči zajišťují zdravotníci Nemocnice Kyjov a dobrovolníci. Na Facebooku nemocnice nebo města Kyjova zájemci najdou krátké instruktážní video, které je zavede do prostor očkovacího centra. 

V Hodoníně se očkování od 1. března přesunulo z Nemocnice TGM Hodonín do Domu kultury v Hodoníně, jehož prostory se ukázaly pro očkovací centrum jako vhodnější než dříve zamýšlený objekt zimního stadionu. „Rád bych využil této příležitosti k poděkování jak vedení kulturního domu, tak i jeho zaměstnancům za mimořádně vstřícný a profesionální přístup. Oceňujeme jejich ochotu pomoci při budování a také při provozu očkovacího místa,“ uvedl vedoucí oddělení hospodářsko technické správy Nemocnice TGM Hodonín, Jiří Koliba.

„Očkovací místo funguje standardně v pracovních dnech od 8 do 16 hodin, pokud máme dostatek vakcíny. Z důvodu jejího nedostatku jsme ale byli nuceni v posledních týdnech jeho provoz zredukovat. Nyní nám avizovali zvýšení počtu vakcín, takže předpokládáme návrat ke standardnímu režimu,“ dodává Koliba. Lidé se se svými dotazy ohledně očkování mohou obracet na pracovníky informační telefonní linky 724 625 857 od 8 do 16 hodin.

Obě očkovací centra, jak v Kyjově, tak v Hodoníně, aplikují vakcínu Pfizer. V Jihomoravském kraji je zřízeno celkem šest velkokapacitních očkovacích center. Podle prognózy úřadu Jihomoravského kraje, pokud dorazí všechny plánované vakcíny, do konce srpna by mohlo být naočkováno 70 procent lidí žijících na jihu Moravy. To by, domnívají se odborníci, mělo stačit k přerušení pandemie.




Žádné komentáře:

Okomentovat